Λάθος τυχόν κούρεμα ιδιωτικών καταθέσεων, λέει η Bank of America

Ένα κούρεμα ιδιωτικών καταθέσεων ενδεχομένως θα προκαλούσε απόσυρση καταθέσεων «με πολύ αρνητικές συνέπειες» στην κυπριακή οικονομία, σημαίνει το καμπανάκι του κινδύνου η Bank of America/Merrill Lynch. Κάτι τέτοιο θα έστελνε , όπως σημειώνει, το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική περίπτωση και ότι ένα σχέδιο PSI θα είναι πάντα μια επιλογή στην Ευρωζώνη, τόσο στην υφιστάμενη όσο και σε μελλοντικές κρίσεις.

Σε έκθεση της με τίτλο «Κατανοώντας την Κύπρο», η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η Κύπρος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και τονίσει ως στοιχεία αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης το διορισμό του πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή ως Υπουργού Οικονομικών, αλλά και του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη ως συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι με το πρόγραμμα του πακέτου διάσωσης το χρέος της Κύπρου θα γίνει βιώσιμο και πιστεύει ότι μια «ιδανική λύση» στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να συνδέει τα έσοδα από το φυσικό αέριο και το υπό όρους κούρεμα του κυπριακού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI).