Κ.Ε: Υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε και σήμερα μια καλή, παραγωγική συνάντηση. Φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, το έδαφος, για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς.

Βεβαίως, στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Γίνεται αντιληπτό ότι η κα Λουτ θα έχει στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, για αυτό και δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν αν τυχόν η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες επεμβάσεις και τα όσα εξυφαίνονται στο ζήτημα της Αμμοχώστου.

Θέλουμε να ελπίζουμε, περιμένουμε ότι όλοι θα συνταχθούν με την κατεύθυνση που δίνεται μέσα από τη συνεννόηση που υπήρξε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει ότι με τα όσα έχουν διαμειφθεί αυτές τις δύο μέρες, χθες και σήμερα, είναι πλέον ορατή και η κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι η κα Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σήμερα το απόγευμα και αναχωρεί αύριο.

Ερωτηθείς είπε ότι «φαίνεται ότι διαμορφώνεται το έδαφος, ούτως ώστε να έχουμε τους όρους αναφοράς».

Σε ερώτηση πώς θα ανακοινωθεί η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε. Η κα Λουτ είναι που διεξάγει την όλη διεργασία εκ μέρους των ΗΕ, θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα βήματα».

Κληθείς να πει κατά πόσο ακόμα και αν συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν θα παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις αν δεν αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη σαφή θέση την οποίαν όλοι γνωρίζουμε. Εξάλλου υπάρχει και σχετική συζήτηση και κατεύθυνση που δόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι οι καθ’ αυτό διαπραγματεύσεις χρειάζονται και το ανάλογο κατάλληλο κλίμα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τις διαδικαστικές προεργασίες. Με την κα Λουτ ο Πρόεδρος συνεργάζεται προκειμένου να έχουμε τους όρους αναφοράς για τους οποίους είμαστε πλέον σε καλό δρόμο, υπάρχει το έδαφος για να καταλήξουμε πολύ σύντομα, ούτως ώστε να δει ο ΓΓ πώς μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία για την επανέναρξη».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, οι οποίες διαπραγματεύονται ενώπιον των ΗΕ».

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευκρινίσει από την αρχή ότι για να γίνουν οι καθ’ αυτές διαπραγματεύσεις χρειάζεται το ανάλογο κλίμα. Αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειες».

Κληθείς να πει από τι θα εξαρτηθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι είναι θέμα που καταρχάς εξετάζεται».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος αύριο θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής άλλη συνάντηση με την κα Λουτ. Η πορεία των διαβουλεύσεων χθες και σήμερα ήταν θετική και ελπιδοφόρα, δίνει το έδαφος για να έχουμε όρους αναφοράς».

Τέλος, σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που περιμένει ο ΓΓ είναι τα δύο μέρη – για τα ΗΕ είναι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις, εξάλλου είδαμε ότι στη διάσκεψη των ΗΕ ήταν παρούσες και οι εγγυήτριες δυνάμεις και ως παρατηρητής η ΕΕ – να σνομολογήσουν, να συμφωνήσουν σε όρους αναφοράς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Θα είναι στο μεταξύ στην κρίση του ΓΓ το να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα».