Κ.Ε. σε ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει λύση με στρατιωτικά μέσα

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Σε απάντηση επικριτικών δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού για την εξωτερική πολιτική, χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης, πρέπει να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης που επικρατεί κάποτε στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ωφέλιμο να προεκτείνεται και μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να κινούμαστε στη βάση των αντικειμενικών δεδομένων και όχι κομματικών σκοπιμοτήτων.

2. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και με γνώμονα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κράτος μέλος της ΕΕ και μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που ενισχύεται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ουδόλως είναι ή πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον κρατών με τα οποία παραδοσιακά διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως δεν θεωρούμε πως η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είτε επηρεάζει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είτε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

3. Θα θέλαμε να σημειώσουμε την προσπάθεια, όχι απλώς διατήρησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και εμβάθυνσης τους, όπως καταμαρτυρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πέντε, ως τώρα, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, είτε κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου Προέδρου είτε σε διεθνή φόρα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε προηγούμενες διακυβερνήσεις. Στόχος αυτών των τακτικών επαφών είναι πάντα η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

4. Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δήθεν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως η άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου, θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγορά οπλικών συστημάτων αξίας … δισεκατομμυρίων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει πολιτική να επιδιώξει με στρατιωτικά μέσα την επίλυση του Κυπριακού.

Επομένως, οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά ούτε σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση επιδιώκοντας ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση. Η επιδιωκόμενη έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ και για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά δεν συνεπάγεται κανένα εξοπλιστικό προσανατολισμό ούτε αλλάζει τις επιλογές μας για επίλυση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα.

5. Η έκκληση του κ. Κυπριανού στην Κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι περιέχει το νομοσχέδιο είναι ακατανόητη, διότι πέραν του ότι πρόκειται για νομοσχέδιο ενός άλλου κράτους, αυτό είναι επισήμως δημοσιευμένο στις ΗΠΑ.

6. Θέλω να επαναλάβω για μια φορά ακόμα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας μας και να μην εξαντλούνται στις κατανοητές αλλά όχι κατ’ ανάγκην ωφέλιμες κομματικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Check Also

ΔΗΣΥ: Προφανώς εννοεί τον εαυτό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν λέει κάποιοι να βγουν από τα γραφεία τους

ΔΗΣΥ: Προφανώς εννοεί τον εαυτό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν λέει κάποιοι να βγουν …

Υπ. Δικαιοσύνης: Δράσεις με στόχο την επίσπευση της εκτέλεσης των ενταλμάτων

Υπ. Δικαιοσύνης: Δράσεις με στόχο την επίσπευση της εκτέλεσης των ενταλμάτων Σε ειδική σύσκεψη που …