Κ.Ε: Ο ΠτΔ κρίνει ότι δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης και ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια που είναι έτοιμος να κάνει ο ΓΓ των ΗΕ και στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς μαζί με την κα Λουτ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Έτυχε πλήρους ενημέρωσης για τις προετοιμασίες και την πρόοδο των εργασιών για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο Πρόεδρος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος για την πρόοδο που σημειώνεται σχετικά με το ΓΕΣΥ. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ότι θα υλοποιηθεί το Σχέδιο, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Στόχος, στον οποίο προχωρούμε κανονικά, είναι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου, η χώρα μας να έχει επιτέλους ένα συγκροτημένο και λειτουργικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει την υγεία όλων».

Αναφερόμενος στη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Σύνοδος αυτή, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία τον περασμένο Μάιο, συμβάλλει στη συνεχή αναβάθμιση των ιστορικά πολύ στενών σχέσεων των δύο χωρών.

Είναι γνωστό ότι την Κύπρο και τη Σερβία συνδέουν στενοί ιστορικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Η σχέση αυτή διαπερνά μάλιστα την κοινωνία και στις δύο χώρες. Η Διακυβερνητική βασίζεται σε αυτές τις ιδιαίτερες σχέσεις, τις ενισχύει και τις διευρύνει.

Τον Σέρβο Πρόεδρο κ. Aleksandаr Vučić που ηγείται της σερβικής αντιπροσωπείας θα συνοδεύουν οι δύο Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης που είναι αντίστοιχα Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, και οι Υπουργοί Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Ενέργειας, Εκπαίδευσης-Επιστημών-Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Αντίστοιχα, στην κυπριακή αντιπροσωπεία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πλαισιώνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Εσωτερικών και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν διμερή θέματα, όπως οι εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις και τουρισμός, η συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, οι σχέσεις Ε.Ε.-Σερβίας, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, θέματα ενέργειας, το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, το Κυπριακό κ.ά.

Ως επιστέγασμα της Διακυβερνητικής Συνόδου θα υπογραφούν και μια σειρά από Μνημόνια και θα υπάρξει κοινή διακήρυξη».

Στη συνέχεια ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από αίτημα του κ. Κυπριανού.

Πράγματι η συνάντηση αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα και θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει στη συνέχεια, τουλάχιστον συνεννόηση ενόψει της προσπάθειας του Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ακούσαμε σε δηλώσεις του κ. Κυπριανού να ζητά από τον Πρόεδρο να πει πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε να γίνουν υποχωρήσεις σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι ο Πρόεδρος, επειδή επικρίθηκε από κάποιους ότι ευθυνόταν για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, είχε θέσει και συνεχίζει να θέτει το ρητορικό ερώτημα: τι εννοούν αυτοί που επέκριναν τον Πρόεδρο για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά;

Ότι θα έπρεπε με την Τουρκία να επιμένει σε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία να είχε κλείσει συμφωνία; Και βεβαίως αφού το ΑΚΕΛ, όπως ξανά το επιβεβαιώνει σήμερα ο κ. Κυπριανού, δεν δέχεται λύση με υποχώρηση στα θέματα ασφάλειας, τότε δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτούς που υπονοούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε στο Κραν Μοντανά ή αλλού να κάνει συμφωνία με την Τουρκία διατηρώντας εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία.

Υπογραμμίζει ο κ. Κυπριανού ότι για να ξέρουμε τι θέλει η Τουρκία πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις και ότι εκεί η Τουρκία θα αποκαλυφθεί. Συμφωνεί ο Πρόεδρος ότι πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε και τι έγινε γνωστό ότι ζητά η Τουρκία στις εντατικές και σε βάθος διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπόψη την αξίωση της Τουρκίας για διατήρηση εγγυήσεων ή και στρατιωτικής παρουσία.

Πράγματι, όπως διαπιστώνει σήμερα σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ είναι καθαρό στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ακριβώς έτσι είναι. Φτάσαμε όμως σε αυτό το πλαίσιο με τη διαπραγμάτευση και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Θα ήταν, λοιπόν, τουλάχιστον παράδοξο να κρατάμε το πλαίσιο, να υπογραμμίζουμε ότι είναι καθαρό και χρήσιμο για μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία και να αμφισβητούμε τους χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτό το πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού κάνει σήμερα τη διαπίστωση ότι ο κ. Ακκιντζί δέχεται τη θέση του ΓΓ των ΗΕ όπως καταγράφεται στο πλαίσιο. Και ο Πρόεδρος ακριβώς αυτό είχε πει. Ότι είναι θετικό αν ο κ. Ακκιντζί και η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες και τη ρητή διαπίστωση του ΓΓ για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβάσεων και υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας χωρίς την παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Σημειώνω ότι έγινε μια αναφορά από τον κ. Κυπριακού ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Και βεβαίως ο Πρόεδρος πολύ καθαρά έχει τη θέση, την προωθεί και έχει καταγραφεί και από τον ΓΓ των ΗΕ στην έκθεση του στο ΣΑ ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου των ΗΕ, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτά ακριβώς είναι καθαρές κουβέντες και δεν χρειάζονται διάφορα αντιπαραγωγικά σχόλια και υπονοούμενα και να σπέρνουμε ζιζάνια στη δική μας πλευρά.

Όσον αφορά τη διαπίστωση του κ. Κυπριανού ότι η Κυβέρνηση δεν διέψευσε σπερμολογία ότι ο Πρόεδρος συζητά για άλλα πράγματα πλην της ομοσπονδίας, δηλαδή συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών, και η συνεχής αναφορά του στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πάρα πολλές φορές έχω διαψεύσει ότι υπήρξε αναφορά από εμένα ότι ο Πρόεδρος συζήτησε κάτι άλλο εκτός ομοσπονδίας. Ούτε θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο και ο ίδιος ο κ. Κυπριανού, αφού έχει δει τη συνέντευξη του στον Πολίτη αλλά και έχει συνομιλήσει με τον κ. Τσαβούσογλου θα γνωρίζει ότι ο κ. Τσαβούσογλου συζητά καθαρά για άλλες λύσεις πλην αυτών που προβλέπουν τα ΗΕ είτε για συνομοσπονδία είτε για δύο κράτη.

Θα πρέπει να τερματιστεί αυτή η ανούσια συζήτηση. Εν κατακλείδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης και πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια που είναι έτοιμος να κάνει ο ΓΓ και στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς μαζί με την κα Λουτ».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Κυπριανού ότι ο κ. Αναστασιάδης μετακινήθηκε από θέσεις του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η θέση του Προέδρου καταγράφεται από τον ΓΓ των ΗΕ επισημότατα στην έκθεση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντίθετα από ανησυχίες ή και προβλέψεις κάποιων ότι είχε ενταφιαστεί το Κυπριακό, ευτυχώς ο ΓΓ δείχνει ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο προχωρά σήμερα σε μια πρωτοβουλία αναθέτοντας στην κα Λουτ να διαμορφώσει όρους αναφοράς. Επομένως, να κοιτάξουμε ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη, δυστυχώς, από ό,τι όλα δείχνουν την αρνητική στάση της Τουρκίας και να σταματήσουμε να ψάχνουμε μεταξύ μας να βρίσκουμε αφορμές και αιτιάσεις».

Ερωτηθείς αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με βάση τις θέσεις Τσαβούσογλου, όπως τις μετέφερε ο κ. Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό ακριβώς επεδίωξε να μάθει ο Πρόεδρος από τον κ. Κυπριανού. Τα όσα είπε ο κ. Κυπριανού σε εσάς, είναι αυτά που είπε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες και είναι οι θέσεις που συνεχίζει να προβάλλει η Τουρκία.

«Είναι αλήθεια ότι στις διαπραγματεύσεις θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τη θέση που δεν επιτρέπει να γίνει συμφωνία», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα για να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μυστικοπάθεια σε σχέση με τις επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνομιλία του με τον κ. Τσαβούσογλου. Μυστικοπάθεια δεν υπάρχει. Ο Πρόεδρος δεν έχει πει ποτέ ότι υπάρχει και κάτι άλλο που είπαν και που δεν θα ήθελε να αναφέρει».

Σε ερώτηση τι θα περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ΓΓ ρητά αναφέρει ότι πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι. Άρα, θα είναι ένα πλαίσιο δεσμευτικό για τη διαπραγμάτευση. Η επιθυμία του ΓΓ να υπάρξουν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις δείχνει ακριβώς εκείνο στο οποίο επέμεινε τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις που θα επανεκκινήσουν, προετοιμασία που δεν υπήρξε επαρκώς, όπως απεδείχθη, στη διάσκεψη για την Κύπρο. Υπό αυτή την έννοια εφόσον συμφωνηθούν οι όροι, θα πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης».

Πρόσθεσε ότι οι όροι θα αφορούν τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όπως έχει λεχθεί από τα ΗΕ. Εξυπακούεται, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει στους όρους να περιλαμβάνονται και το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις, εφόσον οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από το σημείο που είχαν μείνει.