Κ.Ε: Ο ΠτΔ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ,ο Κυβερνητικος Εκπροσώπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι ο ΠτΔ καταβάλλει συνεχείς μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων 

Έχοντας απέναντί μας την επιδίωξη της Τουρκίας για «λύση δυο κρατών» και γενικότερα την τουρκική θέση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συνεχείς μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος θα ανέμενε εισηγήσεις από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων για το πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αντί όμως για εισηγήσεις, από κάποια πλευρά ακούγονται διαρκώς επικρίσεις. Και οι επικρίσεις που ακούσαμε και πάλι σήμερα από το ΑΚΕΛ δεν απευθύνονται στην τουρκική θέση για «λύση δυο κρατών», αλλά, δυστυχώς, στη δική μας πλευρά.

Πάντως ο σημερινός ισχυρισμός του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού ότι με τον προβληματισμό για αποκέντρωση των εξουσιών στο ομοσπονδιακό σύστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετείται εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες, δεν ισχύει. Διότι είναι καλά γνωστό ότι μία από τις παραμέτρους του Πλαισίου αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Ο προβληματισμός που προτείνει ο Πρόεδρος σχετίζεται άμεσα με αυτή την παράμετρο και στοχεύει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δυσλειτουργιών και επομένως και ζητήματα βιωσιμότητας του συστήματος που προκύπτουν από την αξίωση να θεωρείται αναγκαία μια τουρκοκυπριακή θετική ψήφος για κάθε απόφαση.

Μιλώντας, όμως, για το Πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει πράγματι κάποιοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Διότι δεν είναι δυνατόν και να επικαλούνται το Πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ταυτόχρονα και να επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διότι δήθεν δεν ανταποκρίθηκε σε δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί για κάποια «στρατηγική συμφωνία» επί του Πλαισίου, την ώρα που ο κ. Ακκιντζί διευκρίνιζε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει ούτε την κατάργηση των εγγυήσεων ούτε αποχώρηση του τουρκικού στρατού.