Κ.Ε: Ξεκάθαρη η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα ασφάλειας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε  συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κατά τη συνάντηση έγινε περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός για τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη και τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής, καθώς επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας και του Εδαφικού.

Είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της Ασφάλειας, θέση την οποία συμμερίζεται απόλυτα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ εν έτει 2016.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της Ασφάλειας προσφέρει απόλυτα όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για το σύνολο του κυπριακού λαού, παρέχοντας απαντήσεις στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες.

Από κει και πέρα ήταν σημαντικό ότι συζητήθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης πολυμερούς διάσκεψης κάτι το οποίο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».