Κ.Ε: Ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας επιβεβαίωνει η έκθεση του ΔΝΤ

Η κυπριακή οικονομία, χάρη στις προσπάθειες όλων και στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, εξακολουθεί να διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού ενέκρινε την έκθεση χαιρετίζοντας την ισχυρή, μετά την κρίση, ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που με ρυθμό 4,2% επιτρέπει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και οδηγεί στη μείωση της ανεργίας.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές του οργανισμού χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις που πήραν οι κυπριακές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, με αναφορά στα μέτρα που λήφθηκαν για τη Συνεργατική Τράπεζα, επισημαίνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι παρά την αισθητή βελτίωση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ΜΕΔ.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος 4,2% φια φέτος και 4,1% για το 2019. Αυτό είναι σημαντικό διότι σε προηγούμενες εκθέσεις προβλεπόταν αρκετά χαμηλότερος ρυθμός. Υπάρχει λοιπόν αναθεώρηση επί το θετικότερο. Η κυπριακή οικονομία χάρη στις προσπάθειες όλων και στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης εξακολουθεί να διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις.

Όπως και στα χρόνια της κρίσης και του προγράμματος η ύφεση ήταν τελικά ηπιότερη από αυτή που προβλεπόταν, έτσι και στα χρόνια της ανάκαμψης η ανάπτυξη μονιμοποιείται και είναι ταχύτερη. Αυτή η αναπτυξιακή πορεία που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κάνει το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα και ότι μέχρι το 2023 το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί σε 70%, σε ένα κανονικό επίπεδο.

Η ρωμαλέα αναπτυξιακή πορεία, που στηρίζεται από επενδύσεις που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, έχει ήδη απορροφήσει περισσότερη από τη μισή ανεργία που είχε συσσωρευτεί μεταξύ 2008 και 2014 φτάνοντας τότε στα ύψη του 16,%3. Από το σημερινό ύψος περί του 7% προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Η απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνεται σε 3,9% φέτος και 2,5% το 2019. Συγκρατούμε όμως ότι το ΔΝΤ την ώρα που χαιρετίζει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Κυβέρνησης με το πλεόνασμα ρεκόρ των 852,8 εκ στη περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας. Πράγματι αυτή είναι η κατεύθυνση της Κυβέρνησης, η οποία την ώρα που μπορεί να σχεδιάζει κοινωνική πολιτική και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνίας, διατηρεί μια λογική πειθαρχίας των δαπανών κατά τρόπο που όχι απλά να είναι καλοί οι δημοσιονομικοί δείκτες, αλλά να δίδεται χώρος για δαπάνες σε αναπτυξιογόνους τομείς, όπως είναι η πολιτική για έρευνα και καινοτομία και για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η αναφορά του ΔΝΤ στη μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης με ειδική μνεία για τον διαχωρισμό της διαχείρισης των εμπορικών υποθέσεων η οποία συνοδεύεται από παρότρυνση να συνεχίσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη χώρα και την οικονομία, βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρω τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται, τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού τον επόμενο χρόνο και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σύμφωνα και με πρόταση που έρχεται από την αντιπολίτευση, και την ενεργοποίηση αλλαγών που περιέχονται στον επενδυτικό νόμο, καθώς και άλλα.

Υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα τομών και αλλαγών από την Κυβέρνηση με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση του αναπτυξιακού προτύπου, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες θετικές εκθέσεις και τις ανάλογες αξιολογήσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης».

Ερωτηθείς για το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Από τη στιγμή που συντάχθηκε το πρώτο μνημόνιο για την Κύπρο το 2012 και έγραφε ότι θα έπρεπε να αποκλιμακωθεί το τεράστιο συγκριτικά ιδιωτικό χρέος εκτός από το δημόσιο θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Κύπρος έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αναλογικά βελτίωση στα ΜΕΔ.

Παραμένει, όμως, μαζί με Ελλάδα ως οι χώρες εντός της Νομισματικής Ένωσης, με ψηλό συντελεστή ΜΕΔ, αλλά η βελτίωση που σημειώθηκε με τις αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησε σε δραστική μείωση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι με άλλα εργαλεία, όπως η νομοθεσία και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να φτάσουμε σε χαμηλότερο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ.

Επεσήμανε εξάλλου ότι «σήμερα με τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για αντιμετωπιστούν τα ΜΕΔ», τα οποία μειώνονται συνεχώς.

Σε άλλο σημείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο της σύμβασης που υπάρχει, οι συναλλαγές ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις ανάδοχες εταιρίες για τις δημόσιες συγκοινωνίες είχαν παραπεμφθεί σε κριτές. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι ότι τα ευρήματα των κριτών θα εφαρμοστούν, επομένως, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξει από τις εταιρείες τα οφειλόμενα που έχουν καταγραφεί. Ταυτόχρονα θα πρέπει σε διάλογο ανάμεσα στις εταιρείες και το αρμόδιο Υπουργείο να βρεθεί ο ρυθμός που θα επιτρέψει και στις εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες, νοουμένου ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν απεργιακά μέτρα.

Ήδη με δεδομένη την απουσία της Υπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου βρίσκεται σε συζήτηση με τις εταιρείες και προσπαθούμε να βρούμε με βάση τα όσα έχουν αποφασίσει οι κριτές ένα τρόπο ώστε να πετύχουμε και τα οφειλόμενα να ξοφληθούν και οι εταιρείες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Θα πρέπει να ανασταλούν τα απεργιακά μέτρα και οι εταιρίες να μπουν σε διάλογο με το Υπουργείο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και ερωτηθείς για το θέμα της καθόδου της κας Λουτ αλλά και για τους όρους αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι περίπου ως το τέλος χρόνου θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς. Ακόμα είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου. Ούτε ορόσημο υπήρξε για το πότε θα έρθει. Εκείνο που ήταν γνωστό είναι ότι μετά την επίσκεψη της στο τέλος Οκτωβρίου στην Κύπρο θα είχε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Εμείς περιμένουμε την κα Λουτ για την επόμενη συνάντηση και τη συνεργασία προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς. Η κα Λουτ θα έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τουρκοκύπριο ηγέτη και θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνδιαλλαγούμε για να συμφωνήσουμε, όπως προβλέπει ο ΓΓ, τους όρους αναφοράς.

Η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το τι πρέπει να διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση. Το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις κ.ο.κ., ενώ όσον αφορά τη διαδικασία η θέση μας είναι πως θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν οι όροι για να αρχίσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση και εφόσον γίνει η απαραίτητη προετοιμασία στη συνέχεια σε σύντομο χρονικό ορίζοντα – χωρίς όμως χρονοδιαγράμματα – να καταλήξουμε σε μια συνολική πραγματική λύση του Κυπριακού.

Αυτά νοουμένου ότι η τουρκική πλευρά και πιο συγκεκριμένα η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση και τη διάθεση να κάνει πραγματική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ».

Ερωτηθείς για το θέμα του αγωγού EastMed, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόθεση είναι όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις να υπάρξει και μια συμφωνία ανάμεσα στα κράτη σχετικά με τον αγωγό EastMed. Όταν υπάρχουν αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως».

Σε ερώτηση είπε ότι «προχωρούν οι εργασίες κανονικά, όσον αφορά τις επιλογές της χώρας μας για την εμπορική εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων και αναλόγως των τεχνικών, οικονομικών δεδομένων θα ληφθούν οι βέλτιστες αποφάσεις χωρίς να προαποφασίζουμε ή να αποκλείουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Απόδειξη αυτού είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνομολόγησε συμφωνία με την Αίγυπτο για ένα αγωγό, την ίδια ώρα συμμετέχει μαζί με τη χρηματοδότηση της ΕΕ στη μελέτη για τον αγωγό EastMed, ενώ παραμένει ανοικτό και οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα. Δεν υπάρχει κανένα δόγμα, απλώς υπάρχει ως γνώμονας το δημόσιο συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου».