ΑΚΕΛ: ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ νομικά στέκουν στον αέρα

ΣΕΔΙΠΕΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ νομικά στέκουν στον αέρα, τόνισε σε δήλωσή του ο  Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου,  αναφερόμενος στα συμπεράσματα από την παρουσία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών

Τρία βασικά συμπεράσματα από την παρουσία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στη Βουλή.

1) Το Σχέδιο Εστία δεν καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτοί δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη, αυτοί που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση δεν καλύπτονται.

2) Η δημιουργία της ΣΕΔΙΠΕΣ και της ΚΕΔΙΠΕΣ νομικά στέκουν στον αέρα. Η Κεντρική Τράπεζα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα τα οποία προσπαθεί να επιλύσει μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι μια τρομακτική αποκάλυψη, την οποία η κυβέρνηση απέκρυψε από την Βουλή. Παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα που θέσαμε ως ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση ποτέ δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις διαδικασίες και τη δημιουργία των δύο οντοτήτων.

3) Η τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας για να μεταφερθεί η εξόφληση των Κρατικών Ομολόγων που κατείχε ο Συνεργατισμός πολύ πιο νωρίς από ότι προβλεπόταν. Κρατικά ομόλογα ύψους 3,1 δις ευρώ που θα εξοφλούνταν το 2031 μέχρι το 2035 κατ’ απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2022. Όταν ως ΑΚΕΛ ρωτήσαμε τον Υπουργό Οικονομικών αν αυτό το γεγονός θα δημιουργούσε επιπρόσθετες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, ο Υπουργός δήλωνε ότι δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες πιέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα λέει ότι πιθανόν να προκληθούν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά έχοντας υπόψιν το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται το γεγονός να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής.