Κ.Ε: Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει “γκρίζες ζώνες”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του  στο “Πρωινό Δρομολόγιο” είπε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι  “όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα που η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο”.

“Η  Τουρκία διαρκώς θέλει να δημιουργήσει με προπαγάνδα, με παρεμβάσεις, με απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική θάλασσα ή αιγυπτιακή και η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει δικαιώματα.”

Αυτό, είπε, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες, έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία στην περιοχή μας. Επίσης, είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για τα ενεργειακά.

Αναφερόμενος στο Κυπραικό,  ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί επιτακτικά προς τους Τουρκοκυπρίους, είναι αν ισχύουν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με το πλαίσιο Γκουτέρες, αν ισχύει ο χάρτης και τα θέματα της πολιτικής ισότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σημασία έχει τώρα να επικεντρωθούμε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων της κυρίας Λουτ με επιδίωξη, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έχοντας ως βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, έχει πείσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε λύση.

Η δυσκολία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κύριος Προδρόμου, έγκειται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κρατάει όλα αυτά τα χρόνια άλυτο το Κυπριακό.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με την πρόταση του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενταφιάζει τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι δεν θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από ένα προβληματισμό και ενδεχομένως να αφορά την τελική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.