Κ.Ε: Η κ. Λουτ θα είναι εδώ για να διαμορφωθούν όροι αναφοράς για διαπραγμάτευση

Τις επόμενες μέρες θα είναι εδώ η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ με αποστολή να συνομολογήσουμε, να διαμορφώσουμε από κοινού με την άλλη πλευρά, όρους αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο,  κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και από πλευράς Τουρκοκυπρίων για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι «τo σημαντικό είναι ότι Συμβούλιο Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών  έχει αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παρατηρήσεις πάνω στην έκθεση του ΓΓ και την απόφαση του ΣΑ θα μπορούσαν να γίνουν, ωστόσο, σημασία έχει ότι η ειρηνευτική δύναμη θα είναι εδώ και τους επόμενους έξι μήνες. Τις επόμενες μέρες θα είναι εδώ η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ με αποστολή να συνομολογήσουμε, να διαμορφώσουμε από κοινού με την άλλη πλευρά, όρους αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Σίγουρα η ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν είναι θετική. Το να επικρίνεται το ΣΑ διότι στην απόφαση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει αναφορά στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού, είναι κάτι που δεν ευσταθεί και δεν χρειάζεται σχολιασμό. Η πρακτική του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να παραπέμπει στον ΓΓ θέλοντας να διορθώσει το ΣΑ, προφανώς δείχνει ότι υπάρχουν σκέψεις για άλλες μεθοδεύσεις για να δημιουργηθεί μια σύγχυση.

Για εμάς τα πράγματα είναι καθαρά, η κα Λουτ θα είναι εδώ για να διαμορφωθούν όροι αναφοράς για διαπραγμάτευση, στη βάση ακριβώς των παραμέτρων των ΗΕ οι οποίες είναι γνωστές για το ποια λύση γίνονται οι διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών που έγινε στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να έχει απόψεις. Μιλάμε για επτά κράτη της ΕΕ που συσκέπτονται σε ένα θεσπισμένο, άτυπο μεν αλλά πολύ σημαντικό, σχήμα για συντονισμό των πολιτικών των χωρών αυτών, με βάση τα ειδικότερα κοινά τους ενδιαφέροντα, πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και του προγράμματος συνεργασίας για την PESCO εντάσσεται η ιδιαίτερη συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πλευρά μας είναι η πρώτη επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αν έχει παραταθεί η μη επίτευξη λύσης είναι διότι «εδώ και δεκαετίες η Τουρκία παρεμποδίζει τη λύση διότι προφανώς έχει άλλα σχέδια».