Κ.Ε: Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι από προσωπικότητες ευρείας αποδοχής

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι από προσωπικότητες ευρείας αποδοχής ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του για θέματα της επικαιρότητας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ :

Τι σκοπεύετε ν’ αλλάξετε αυτή την πενταετία;

Απάντηση: Υπάρχουν ενώπιόν μας σοβαρά προβλήματα και σοβαρές προκλήσεις, oι οποίες για να μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με επιτυχία χρειάζονται να υπάρξει συνεργασία. Δεν μπορεί κανένας από μόνος του να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα. Τόσο τα προβλήματα όσο και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε ιδεολογία ούτε χρώμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα από την κοινωνία. Τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες, επειδή υπήρξε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρέπει να επισημάνω ότι η τελευταία πενταετία δεν ήταν «φυσιολογική». Ήταν μια πενταετία δύσκολη για τον κυπριακό λαό μετά το 1974.

Είναι ο κυπριακός λαός που έσπρωξε τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την κυβέρνηση να συνεργαστούν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, όπως υπήρξε αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια. Είναι βαθιά η πεποίθηση ότι τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταύτιση ή χρώμα. Για παράδειγμα, όλοι θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν το κράτος μας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις εννοείτε και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες πολλοί δεν τις θέλουν;

Απάντηση: Θα συζητήσουμε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, οι οποίες όμως για να επιτευχθούν χρειάζεται συζήτηση και σύνθεση απόψεων. Δεν θεωρούμε ότι θα κυβερνήσουμε μόνοι ή χωρίς τη συνεργασία των άλλων. Δεν είναι αυτή η βούληση του ΠτΔ και γι’ αυτό το λόγο είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η δεύτερη θητεία θα είναι και η τελευταία και αυτό δημιουργεί ακόμα ένα δεδομένο που επιτρέπει περισσότερη συνεργασία. Στο Κυπριακό, χάρη στη συνεργασία, πετύχαμε σημαντικά δεδομένα για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων. Πάνω σ’ αυτά θα πρέπει να χτίσουμε, διότι αυτή είναι και η απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων αποτελεί λύση ή ότι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε λύση, η οποία να αφήνει στην Τουρκία εγγυητικά ή παρεμβατικά δικαιώματα. Όλα αυτά είναι κοινές συνισταμένες και μέσα από συνεργασία μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα.

Τι εννοεί ο ΠτΔ όταν μιλά για «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής»;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι ίσως φέτος να ήταν η πρώτη εκλογική διαδικασία, κατά την οποία δεν υπήρξαν κομματικές συνεργασίες. Ο ΠτΔ έχει τον χρόνο, τη βούληση και την πρόθεση να προχωρήσει σε κυβέρνηση ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής και πρέπει να του δώσουμε το χρόνο που δικαιούται για να δείτε το κυβερνητικό σχήμα που θα παρουσιάσει. Βρισκόμαστε στην επομένη των εκλογών, επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, αλλά θα δείτε τα αποτελέσματα στην πράξη. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι από προσωπικότητες, οι οποίες να χαίρουν ευρείας αποδοχής από την κοινωνία μας. Εξάλλου και ο ΠτΔ είναι υπόλογος στον κυπριακό λαό.

Στην οικονομία να περιμένουμε κάτι σημαντικό;

Απάντηση: Σε όλους τους τομείς υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι. Ένας από τους πρώτους στόχους που έχουμε είναι να επιστρέψει η χώρα μας σε επενδυτική βαθμίδα. Είμαστε πολύ κοντά, είχαμε συνεχόμενες αναβαθμίσεις, είναι ένας στόχος από τις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. Κάτι άλλο που είναι στις προτεραιότητες είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Παίρνουμε τα μηνύματα από την κοινωνία ότι πρέπει να προχωρήσουμε και είναι κάτι που το αμέσως επόμενο διάστημα και με την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Yπάρχουν και άλλοι τομείς, για τους οποίους υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, δεν θα χαθεί χρόνος όσον αφορά στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να δούμε τι γίνεται με τις ευάλωτες ομάδες που δέχτηκαν τις συνέπειες της κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο θα ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα αμέσως επόμενα βήματα και θα ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο.

Όλοι όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν τον ΠτΔ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, έχουν απαιτήσεις. Θα υπάρξει ανταπόκριση και θα είμαστε εδώ να κρινόμαστε καθημερινά.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την απόσυρση του χάρτη από τους Τ/κ;

Απάντηση: Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σύντομα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ή Συμβουλίου Αρχηγών για το Κυπριακό. Η δική μας προσέγγιση έχει συμφωνηθεί και με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς να κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα και πώς να δημιουργήσουμε τα δεδομένα για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Εκτιμώ όμως ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του ΠτΔ όσον αφορά στο Κυπριακό θα είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Θα συζητήσουμε επίσης και με τα ΗΕ λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατές τους δηλώσεις για το πώς βλέπουν την κατάσταση πραγμάτων, αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα στην προσπάθεια. Αν γνωρίζαμε ότι επιστράφηκε, θα ζητούσαμε να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο πρόσφατο ψήφισμα των ΗΕ και είμαι σίγουρος ότι και τα ΗΕ και όλες οι χώρες που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν την ίδια προσέγγιση σε σχέση με την ενέργεια της τουρκικής πλευράς.