Κ.Ε: Διμερείς σχέσεις και ενέργεια στην ατζέντα της επίσκεψης Ρίβλιν

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύ στενών σχέσεων των δύο χωρών και της συνεχούς προσπάθειας για την καλλιέργεια και την αναβάθμιση τους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αύριο θα έχουμε επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρόιβεν Ρίβλιν.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο, η πρώτη είχε γίνει από τον Πρόεδρο Βάισμαν το 1998 και από τον Πρόεδρο Πέρες το 2011

Η επίσκεψη είναι ανταπόδοση της επίσημης του Προέδρου Αναστασιάδη το 2015 και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύ στενών σχέσεων των δύο χωρών και της συνεχούς προσπάθειας για την καλλιέργεια και την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτών των πυκνών διμερών επαφών εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολυμελή αντιπροσωπεία του AIPAC, καθώς και η παρουσία του Προέδρου στην Ουάσινγκτον για το συνέδριο του AIPAC τον Μάρτιο, όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ρίβλιν, εκτός της επίσημης υποδοχής θα γίνει κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο Προέδρους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο Ρίβλιν στο οποίο θα παρακαθίσει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και η πολιτική ηγεσία.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Ρίβλιν θα επισκεφθεί το μνημείο κυπρο-ισραηλινής φιλίας.

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου με τον Ισραηλινό Πρόεδρο θα περιλαμβάνουν φυσικά τις διμερείς σχέσεις και τη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης τους ιδιαίτερα στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, δηλαδή θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιβάλλοντος, συγκοινωνιών, κυβερνοασφάλειας και άλλα. Οπωσδήποτε θα γίνει αναφορά και στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και στην ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Οι διμερείς διαβουλεύσεις θα καλύψουν, επίσης, περιφερειακά θέματα τόσο στο πλαίσιο της τριμερούς όσο και γενικότερα, ενώ ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Ρίβλιν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό».