Αλληλεγγύη: Μας προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η νέα τοποθέτηση του ΠτΔ

Γραπτή ανακοίνωση του κινήματος Αλληλεγγύη, «για την πολιτική ισότητα και τις παλινωδίες Αναστασιάδη».

Μας προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η νέα τοποθέτηση του ΠτΔ ο οποίος διατείνεται ότι η πολιτική ισότητα όπως την περιγράφει ο Μουσταφά Ακιντζί σημαίνει καταδυνάστευση της μιας κοινότητας από την άλλη.

Επισημαίνουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα επέμενε με πάθος να παραχωρήσει την πολιτική ισότητα στους Τ/κ με την ίδια ακριβώς μορφή που την περιγράφει σήμερα ο κατοχικός ηγέτης, παρά την γραπτή αντίθεση των κομμάτων Αλληλεγγύης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων στο Κρανς Μοντάνα.

Είναι κρίμα διότι τον είχαμε προειδοποιήσει ότι όλες του οι παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα θεωρηθούν κεκτημένο από την τουρκική πλευρά και δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει στο μέλλον διόρθωση στο τι σημαίνει «πολιτική ισότητα» ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το να λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι «από μόνη της η ιδέα της αποκέντρωσης των εξουσιών τα λέει όλα» δεν σημαίνει επακριβή καθορισμό του βαθμού διαμοιρασμού της εξουσίας και του καταλοίπου εξουσίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Επιτρέπει στο τουρκικό «κρατίδιο» να πάρει εκείνο που χρειάζεται ώστε:

– Είτε να ελέγχει τις αποφάσεις και του νοτίου κρατιδίου.

– Είτε να μπορεί «να πάρει την εξουσία του» και να φύγει παραμένοντας όπως επιθυμούν, στην Ε.Ε. υπό τον συνομοσπονδιακό μανδύα και στα Ηνωμένα Έθνη ως δύο εντελώς ανεξάρτητα κράτη.

Λυπούμαστε γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρόλο που αναγνώρισε το εσφαλμένο της πολιτικής του, εξακολουθεί να κινείται στις ίδιες γραμμές και να μην αναγνωρίζει αυτό που «καίει» μπροστά του: Την αναγκαιότητα να αναθεωρήσει πλήρως πολιτική και στόχευση στο Κυπριακό για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εφαρμογή όλων των νομικών όπλων που μας παρέχουν το Διεθνές Δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.