Κύριλλος Πατριάρχης Μόσχας: «Οι Ρώσοι δεν πρέπει να βλέπουν τους Ουκρανούς ως εχθρούς»

«Οι Ρώσοι δεν πρέπει να βλέπουν τους Ουκρανούς ως εχθρούς». Η λακωνική δήλωση του Πατριάρχη Κυριλλου, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ria», λίγες ώρες μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας προς τους Ρώσους να μην βλέπουν τους Ουκρανούς ως εχθρούς εντάσσεται στο πλαίσιο της ρωσικής προπαγάνδας, επιδιώκοντας να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι ο εχθρός της Μόσχας είναι η κυβέρνηση Ζελένσκι και όχι οι Ουκρανοί πολίτες», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Bild».

Ο 69χρονος Πατριάρχης παίρνει για μία ακόμη φορά θέση στις πολιτικές εξελίξεις και τις αποφάσεις του Πούτιν, τον οποίο στηρίζει απροκάλυπτα.

«Γνωρίζουμε τον κίνδυνο που απειλεί τον ουκρανικό λαό και προσπαθεί να μετατραπεί από ένα μέρος της ιερής ενωμένης Ρωσίας σε ένα κράτος εχθρικό προς αυτήν», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος στη διάρκεια της συνέντευξής του ξεκαθαρίζοντας την θέση του.

Αυτό που εκ πρώτης όψεως ακούγεται σχεδόν ως ένα μήνυμα συμφιλίωσης από την πλευρά του, ότι δηλαδή «Οι Ρώσοι δεν πρέπει να βλέπουν τους Ουκρανούς ως εχθρούς», συνάδει απολύτως με τη «γραμμή» προπαγάνδας του Κρεμλίνου, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

︎ Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένας εκ των πιστών του Πούτιν, βλέπει τον κίνδυνο για τη Ρωσία, όχι στον ουκρανικό λαό αλλά σε αυτούς που «θέλουν να αναδιαμορφώσουν το κράτος» ώστε να γίνει εχθρικό προς τη Μόσχα.

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», «Σε απλή γλώσσα αυτό σημαίνει: Σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, η φερόμενη ναζιστική κυβέρνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο εχθρός που, σύμφωνα με τη Μόσχα, υποκινεί τον ουκρανικό λαό σε βάρος της Ρωσίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες».

Για τον Πατριάρχη Κύριλλο, όπως και για την ρωσική κυβέρνηση, ο ουκρανικός λαός είναι στην πραγματικότητα μέρος της ενωμένης Ρωσίας και όχι ένας ανεξάρτητος λαός.

Αυτό ακριβώς υποδηλώνουν τα όσα είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος στο ρωσικό πρακτορείο ξεκαθαρίζοντας πως, ότι δεν εξυπηρετεί την ενωμένη Ρωσία είναι εχθρικό προς την πατρίδα.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου.

Σχολιάζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε δηλώσει στο παρελθόν :

«Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν, η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν. Είναι θαύμα που μια ισχυρή και μεγάλη χώρα δεν επιτέθηκε σε κανέναν, μόνο υπερασπίστηκε τα σύνορά της».

︎Τρεις μέρες μετά την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στις Ουκρανία- 27 Φεβρουαρίου- χαρακτήρισε τους αντίπαλους της χώρας του ως «δυνάμεις του κακού» και μάλιστα έδωσε τις «ευλογίες» του στον ρωσικό στρατό.