Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Κύριε Αρχηγέ Αστυνομίας: Επιβάλλεται ο άμεσος έλεγχος για την οπλοκατοχή

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει συγκλονισμό και θλίψη μετά από το καινούργιο περιστατικό βίας και θανάτου γυναίκας από τον πρώην σύζυγο της.

Πλέον το όλο θέμα παίρνει διαστάσεις αφού η συνεχόμενη απώλεια ζωών με ότι αυτό συνεπάγεται, προσθέτει στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας αυτήν τη στιγμή. Η πολιτεία πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματα των πολιτών της και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για αντιμετώπιση τους.

Το Κίνημα θέτει το θέμα της οπλοκατοχής σε πιο γενική βάση, αφού στα σπίτια δεν υπάρχουν μόνο όπλα της Εθνικής Φρουράς αλλά και χιλιάδες κυνηγετικά. Μάλιστα τελευταία είναι της μόδας και μικρά επικίνδυνα αεροβόλα πιστόλια. Εγκλήματα έχουν διαπραχθεί και με τα όπλα της Εθνικής Φρουράς αλλά και με τα κυνηγετικά όπλα. Θεωρούμε απαράδεκτο να χάνονται συνέχεια ανθρώπινες ζωές και η πολιτεία να στέκει θεατής.

Για το λόγο αυτό, το Κίνημα θα επαναφέρει το θέμα της οπλοκατοχής στη Βουλή για συζήτηση αλλά και νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει να τεθούν αυστηρά κριτήρια για το ποιος δικαιούται να κατέχει φονικά πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά και αυτά τα κριτήρια να εφαρμόζονται.

Επίσης το Κίνημα θέτει και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η βία στην οικογένεια και ιδιαίτερα κατά των γυναικών αλλά και οι αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης και των πιεστικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.

Η επέμβαση της πολιτείας σε προληπτικό επίπεδο (κοινωνικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία κλπ) πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, για να αποφεύγονται περιστατικά παρόμοιας φύσης όπως αυτού που ζήσαμε χθες.

Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας να δουν σοβαρά το θέμα της οπλοφορίας και της οικογενειακής βίας και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν να χάνονται ζωές άδικα.