Κύπρος: Έκτακτη ευρεία σύσκεψη το βράδυ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, το οποίο το 2012 ανήλθε στο 87,3%, θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, θα πάρουν μέρος στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Στόχος της σύσκεψης είναι η διαφοροποίηση της μεθοδολογίας και των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό των δανειακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, βουλευτές φέρεται να επικεντρώθηκαν στην πρόνοια που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του δείκτη βασικών ίδιων κεφαλαίων, από το 8% στο 9%, που σύμφωνα με υπολογισμούς, θα στοιχίσει στις τράπεζες περίπου 2,5 δισεκατομμύρια σε κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας καθόριζαν τις ανάγκες στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάγκες φθάνουν στα 10 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό, είπε, αν είναι πραγματικό καθιστά το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο. Σε τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο όρος του προσχεδίου του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.