Κύπριοι επιστήμονες καλούνται στο εξωτερικό…

Η EFSA προσκαλεί Kύπριους επιστήμονες να συμμετάσχουν σε δύο επιστημονικές της ομάδες

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συναντήθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι με επιστήμονες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες, για να τους παροτρύνουν να συμμετάσχουν στις επιστημονικές της ομάδες που ασχολούνται με την ασφάλεια των συστατικών και των συσκευασιών των τροφίμων.

Σε ανακοίνωσή του, το EFSA αναφέρει πως στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Pουμανική πρωτεύουσα σε συνεργασία με την εθνική αρχή για θέματα υγιεινής, κτηνιατρικής και ασφάλειας των τροφίμων, η EFSA απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση συμμετοχής στην επιστημονική της ομάδα με θέμα τις πρόσθετες ύλες των τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών ουσιών που προστίθενται στα τρόφιμα (ομάδα ANS) και στην επιστημονική της ομάδα με θέμα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, τα ένζυμα, τα αρτύματα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (ομάδα CEF).
Η πρόσκληση για τις ομάδες αυτές είναι ανοιχτή από τις 15 Απριλίου 2013 έως τις 17 Ιουνίου 2013.

Η Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, Κύπρια επιστήμονας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFSA δήλωσε πως οι ομάδες ANS και CEF δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς τομείς όπως είναι οι πρόσθετες ύλες των τροφίμων και τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, σημειώνοντας πως με αυτήν την πρόσκληση, η EFSA αναζητά εμπειρογνώμονες ειδικά από την Κύπρο και άλλα νέα κράτη μέλη, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη σωστή εκπροσώπηση των επιστημονικών της ομάδων με καταρτισμένους επιστήμονες από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντανακλάται και η γεωγραφική ποικιλότητα της εμπειρογνωμοσύνης στην οποία βασίζεται το έργο της EFSA.

Ο Δρ Leon Brimer, μέλος της ομάδας CEF, που βρέθηκε στη συνάντηση στο Βουκουρέστι, εξηγεί ότι «εργαζόμενοι σε διεπιστημονικές ομάδες όπου, πέραν της δικής τους εμπειρογνωμοσύνης μαθαίνουν και από επιστήμονες άλλων πεδίων, οι επιστήμονες της EFSA παράγουν προηγμένη επιστημονική γνώση, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στο έργο για την ασφάλεια των τροφίμων σε εθνικό επίπεδο».

Πληροφορίες για την υποβολή της αίτησης διατίθενται στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου της EFSA, για όσο διάστημα είναι ανοιχτή η πρόσκληση. Επίσης, η πρόσκληση δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. – See more