Κωνσταντινούπολη: 5 νεκροί και 36 τραυματίες – Οι 12 ξένοι πολίτες

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, ο απολογισμός της έκρηξης στην Ιστικλάλ, στο κέντρο της πόλης είναι 5 νεκροί και 20 τραυματίες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση. Τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο καμικάζι σκόπευε να προκαλέσει την έκρηξη κάπου αλλού, ωστόσο δεν κατάφερε τελικά να φτάσει στο στόχο του. Ερευνάται ακόμη ο τελικός σκοπός του καμικάζι.

Πάντως τις τελευταίες μέρες επικρατεί πανικός στην Τουρκία, καθώς μεταδίδονται ειδήσεις ότι υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Προειδοποιήσεις έστειλαν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία στους πολίτες τους, καλώντας τους να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν να πλησιάζουν δημόσια κτίρια. Μάλιστα προ ημερών η γερμανική πρεσβεία, το γερμανικό προξενείο και το γερμανικό λύκειο είχαν κλείσει. Η πλέον επικίνδυνη μέρα θεωρείται η αυριανή που ξεκινούν οι εορτασμοί των Κούρδων για το Νεβρόζ.

Ο Τούρκος Υπουργός Υγειας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 5 πολίτες σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 7 είναι σοβαρά, από την έκρηξ . Οι τέσσερις βρίσκονται στο χειρουργείο και είπε ακόμη ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες.

“Καταδικάζω τη νοοτροπία δολοφονίας αθώων ανθρώπων και αθώων παιδιών”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις φήμες ότι υπάρχει και δεύτερη βόμβα, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει, και πως αυτοί που έκαναν μια τέτοια προδοτική επίθεση μπορούν να το κάνουν και αυτό. Ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν μέτρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Σοστζού, οι αρχές ασφαλείας εκτός από το ΡΚΚ υποπτεύονται και το Ισλαμικό Κράτος.