Κωνσταντινούπολη: Έκλεισαν οι κάλπες – Αρχίζει η καταμέτρηση

Έκλεισαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές  στην Κωνσταντινούπολη και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι αναφερόμενες δημοτικές εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Η Κωνσταντινούπολη (περίπου 10,5 εκατ. ψηφοφόροι) ψήφισε σήμερα στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, με αντιπάλους τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εκλογές του Μαρτίου, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θώκο, όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο, και τον πρώην πρωθυπουργό υποψήφιο του AKP, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί εάν τελικά το σύστημα νεποτισμού που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος θα δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα ή αν όλα θα παραμείνουν τα ίδια, συγκεντρωμένα στο προεδρικό παλάτι.

«Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν στην πρώτη θέση τον Ιμάμογλου, οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σκληρό πλήγμα για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ Τούρκος πολιτικός αναλυτής, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

«Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι θα λάβουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη σε αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν, αφού ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει αυξημένη προσέλευση στις δημοτικές εκλογές, ενώ θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα..