Κυριάκος Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δεν μπορούμε να πάμε ξανά σε καθολικό lockdown

Απέκλεισε κάθε πιθανότητα για μια γενική καραντίνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

«Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε το βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κ. Μητσοτάκης και Λάσετ συζήτησαν επίσης τα σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που στοχεύουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ, που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις εστιάζοντας στα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ότι αφορά τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έγκαιρη αντιμετώπισή της αλλά και στις πρόνοιες που έχουν ληφθεί για τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια όλων. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και υποδέχεται ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, τους Γερμανούς επισκέπτες, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη στα ανατολικά σύνορά τους.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή απάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μια προκλητική ενέργεια, γεγονός που, όπως τονίστηκε, έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και στη γερμανική κοινή γνώμη.