Κυπριανού: Χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις μερίδα των Τ/κ που υποστηρίζει την λύση της ομοσπονδίας

Σε δηλώσεις  του στην Πόλη Χρυσοχούς στο πλαίσιο περιοδείας του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις που γίνονται από εκείνη την μερίδα των Τ/κ που υποστηρίζει την λύση της ομοσπονδίας. Είναι είπε, “ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που στέλνεται από αυτές τις κινητοποιήσεις καθότι διατηρείται ανοιχτή η ελπίδα και η προοπτική για επίλυση του κυπριακού”.

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως με την εκλογή του Σταύρου Μαλά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα επιδιώξουν άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αν είναι δυνατόν, άμεση επίλυση του κυπριακού μέσα στο 2018. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως είναι υποχρέωση μας προς την χώρα μας, προς τον λαό μας και προς τις επόμενες γενιές , ” να καταφέρουμε να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου”.

Πρόσθεσε ακόμη, πως θα πρέπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα, εκείνων των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιδρά διαδηλώνει και κινητοποιείται προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.

Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα στον τομέα της παιδείας και που έχουν να κάνουν, όπως είπε, με το νέο σύστημα διορισμών που έχει προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας και έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή σε ό,τι αφορά το σχολείο.

Ανέφερε παράλληλα πως ο τομέας της παιδείας και της υγείας είναι τεράστιας σημασίας, γιατί δείχνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών σε κάθε κοινωνία. Πρόσθεσε δε πως έχει ακούσει με προσοχή τα ζητήματα που έχουν τεθεί από το προσωπικό και η προσπάθεια του είναι να τα προωθήσουμε προς επίλυση.

Επίσης εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του γιατί είναι προφανές, όπως είπε, ότι είναι υποστελεχωμένο αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την δυνατότητα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται την περιοχή είναι πολύ αυξημένος .

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση γενικότερα στον τομέα της υγείας, πως έχει περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δαπάνες, δεν δίνει σημασία σε ό,τι αφορά το εργασιακό περιβάλλον με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό να υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία.

Με την πολιτική που ακολουθάει η κυβέρνηση, είπε, δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν τα νομοσχέδια τα οποία έχουν υιοθετηθεί από την Βουλή για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Εάν δεν προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αυτονόμηση συνέχισε, “ το ΓΕΣΥ θα είναι ανεφάρμοστο και για να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων χρειάζονται να δαπανηθούν λεφτά έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό τον οποίο θα συναντήσουν όταν και εφόσον θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Γενικό Σχέδιο Υγείας”.