Κυπριανού: Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο μνημόνιο

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στη συγκέντρωση της ΠΕΟ, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μαζί με τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. 

“Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο να σηκώνει το σταυρό της κατοχής, όπως δεν θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμα ο λαός μας το ακάνθινο στεφάνι του Μνημονίου” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, μία- μία οι κατακτήσεις του λαού κατεδαφίζονται, ενώ ανέφερε ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί.

«Μετά από 56 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιείται ξανά, κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Σήμερα Ε/κ και Τ/κ υψώνουμε μαζί τη γροθιά μας στον ουρανό και βροντοφωνάζουμε `Ως εδώ`» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι όσο περνά ο χρόνος δίχως θετικά αποτελέσματα, το νησί κινδυνεύει να μείνει διχοτομημένο και εξέφρασε στήριξη στην προοπτική επανένωσης του τόπου.

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε συνετούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, μένοντας προσηλωμένος σε αρχές και μακριά από παλινωδίες και τακτικισμούς.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα κάνει μεγάλο λάθος αν εγκαταλείψει τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ» και ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σύντομα σε λύση, αν στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Έρογλου απαντούμε με επικοινωνιακά τεχνάσματα και όχι με ουσιαστικές κινήσεις.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην αύξηση των ανέργων, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι σήμερα η πρώτη χώρα στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι χιλιάδες Κύπριοι ζουν με την αγωνία ότι αύριο, μεθαύριο η τράπεζα θα βγάλει στο σφυρί το σπίτι τους.

«Πού είναι σήμερα όλοι όσοι κατηγορούσαν άλλοτε την Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι όλοι παραδέχονται πλέον ότι «οι λανθασμένες αποφάσεις των τραπεζών και η εγκληματικά, λειψή εποπτεία, μας οδήγησαν στην κρίση».

«Ο χρόνος θα αποδείξει ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ του κουρέματος ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε να πατήσει το Eurogroup τη σκανδάλη και να δώσει στην Κύπρο τη χαριστική βολή» συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Όπως είπε, για χρόνια ολόκληρα, η δεξιά της Κύπρου και η δεξιά της Ευρώπης «έσκυβαν το κεφάλι» σε κάθε ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, λέγοντας ότι είναι η ώρα, ο λαός να αφήσει την απάθεια και τη μοιρολατρία.

Κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να στείλει το μήνυμα στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου ότι «η αλαζονεία, ο ετσιθελισμός και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν».

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για προσπάθεια σίγασης και αποδυνάμωσης του ΑΚΕΛ με «κατασκευασμένες κατηγορίες και ψεύτικους ισχυρισμούς», προσθέτοντας ότι όλα αυτά «έχουν πολύ κοντά ποδάρια για να φτάσουν το ανάστημα του ΑΚΕΛ».

Σε αυτές τις εκλογές κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αδιαφορεί, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες.

«Αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει το ΑΚΕΛ ισχυρό, αυτό θα σημαίνει πως θα υπάρχει ισχυρή δύναμη που θα τεθεί επικεφαλής των αγώνων για λύση του Κυπριακού. Θα υπάρχει ισχυρή δύναμη αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόϊκας και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη» είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι και ο κάθε Κύπριος γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν μόνο στην Αριστερά και στο ΑΚΕΛ για την αξιοπρέπεια και την προοπτική τους.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.