Κυπριανού: Δυναμίτης στα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου η δημοσιοποίηση των πρακτικών

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της ΠΣΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, στο Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο, χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών “δυναμίτη” στα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Πολύ φοβούμαι ότι θα είναι ταφόπετρα για το Εθνικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ξανασυγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από αυτά που γίνονται».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε την ηγεσία της παροικίας για τους στόχους της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ από την αρχή της Προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει αντιπολιτευτικά στο κυπριακό κι επειδή η λύση του ή μη έχει να κάνει με το μέλλον της Κύπρου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας και πατριωτικού καθήκοντος.

«Το ταξίδι στις ΗΠΑ γίνεται από τη μια για να ενημερώσουμε πως αντικρίζουμε τις εξελίξεις στο κυπριακό και από την άλλη να ακούσουμε τις απόψεις τους. Πριν έρθουμε συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα κινηθούμε στα πλαίσια που είχαμε κινηθεί στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κωνσταντινούπολη».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του κυπριακού είπε ότι από την αρχή θέση του ΑΚΕΛ ήταν οι δύο ηγέτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να επικεντρωθούν στις συνομιλίες.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως έγινε πρόοδος στις συνομιλίες. Διευκρίνισε ότι στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις επαναβεβαιώθηκαν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ , ενώ στο περιουσιακό πέραν των παλαιών συγκλίσεων έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
«Θέση μας ήταν πάντα στο περιουσιακό ότι θα έπρεπε να συνδεθεί με το εδαφικό, από το οποίο εξαρτάται η επίτευξη προόδου,. Δυστυχώς ενώ τα Ηνωμένα Εθνη συμφωνούν μαζί μας, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι δεν δέχεται τα διασύνδεσή τους».

Είπε ότι καταφέραμε αναγνώριση του δικαιώματος της περιουσίας και πέραν των τριών θεραπειών που συμφωνήθηκαν μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί κατόρθωσαν να διαμορφώσουν και νέες κατηγορίες, ουσιαστικά υποδιαιρέσεις των τριών.

«Εγινε κατορθωτό να κατηγοριοποιηθούν οι περιουσίες ώστε να υπάρχει ταυτόσημη προσέγγιση των διαφόρων κατηγοριών τους. Εκεί που σκοντάφτουμε είναι το ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πρώτος για την τύχη της συγκεκριμένης περιουσίας, με βάση σε ποια κατηγορία ανήκει. Εμείς επιμένουμε ότι τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Αντρος Κυπριανού έκανε εκτενή περιγραφή των συνομιλιών του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η πλευρά μας οφείλει να επιμείνει στις αρχές λύσης του κυπριακού, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των συνομιλιών.

Ο κ. Κυπριανού απέρριψε την άλλη επιλογή, της λογικής ότι αφού η Τουρκία δεν θέλει λύση να σταματήσουμε να συνομιλούμε μαζί της και να περιμένουμε αφήνοντας τα δεδομένα να εξελιχθούν μόνα τους.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους μοιραία οδηγούμαστε ολοένα πιο κοντά στη διχοτόμηση, η οποία για μας είναι καταστροφική και δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ποτέ».

Διευκρίνισε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως αν φανεί ότι τα πράγματα δεν οδηγούνται σε λύση, ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να μην υποβάλει το λαό σε δίλημμα μέσω δημοψηφίσματος.