Κυπριακό: Να μην επηρεάσει η κρίση τη διαχείρηση του

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι η “δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την επιβαλλόμενη ορθή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε επίσης  ότι “η οικονομία μαζί με την άμυνα αποτελούν κορυφαίες παραμέτρους και θεμελιακούς πυλώνες της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για την επιτυχία του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή της αντίστασης Αντώνη Ανδρονίκου, στην Παρεκκλησιά, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι “δεν δικαιολογείται ούτε εφησυχασμός, ούτε και υποτίμηση υπαρκτών κινδύνων, αλλά χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών”.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει “να εμμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία και να υποδείξουμε πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη”.

Είπε, επίσης, ότι “για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία”.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι θα πρέπει “να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση με διορισμό ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη, όπως συμβαίνει σήμερα, να επιδιώξουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

“Καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούρια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεωκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών”.

“Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγικής”, είπε.

Αναφερόμενος στον Αντώνη Ανδρονίκου, είπε ότι γεννήθηκε στη Μελίνη της Επαρχίας Λάρνακας. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Χρυσοστόμου με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά. Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παρεκκλησιά.

Πρόσθεσε ότι ο Ανδρονίκου ήταν μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και ότι μέλη της ΕΟΚΑ Β τον απήγαγαν στις 10 Δεκεμβρίου 1973 και, αφού τον κακοποίησαν, τον δολοφόνησαν σε ηλικία 48 χρονών. Το κορμί του βρέθηκε διάτρητο από σφαίρες.