Κυπριακό μνημόνιο-Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Ένα παρασκήνιο πιέσεων και αμφίπλευρων παραχωρήσεων βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το απόγευμα χθες στις Βρυξέλλες για την επικύρωση της συμφωνίας για το Κυπριακό μνημόνιο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ήταν σε διαρκείς επαφές με ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια με τους επικεφαλής της τρόικας. Ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις έπαιξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης και η πεποίθησή του περί αναγκαιότητας υπογραφής του μνημονίου.

Τα χέρια, τελικά δόθηκαν στις 8 το βράδυ, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι της συμφωνίας.  Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για να μπει και η επίσημη βούλα ….

Ένα είναι το θέμα που μένει ακόμη ανοικτό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θέμα  το οποίο θα κλείσει μόλις μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση του οίκου Pimco.

Στα υπόλοιπα θέματα  φαίνεται πως είχε βρεθεί μία γραμμή συνεννόησης πριν ακόμη η τρόικα αποχωρήσει από την Κύπρο και οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

Για την αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και η σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, καθώς και η κατάργηση και παγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, είχε επιδώσει τον προϋπολογισμό του 2013 στον πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνοντας ότι  «ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα… Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ, ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση αν σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να μπορέσει το 2015 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.