Κυπριακό: Απόψεις και επισημάνσεις

Του Πασχάλη Θεοφάνους

Ο έγκριτος Νομικός Πόλυς Πολύβιου καλέστηκε να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό..

Ένα από τα ποιο σημαντικά που ανέφερε είναι ότι η Συμφωνία του Φεβρουαρίου το 1977 μεταξύ Μακαρίου – Ντενκτάς είναι πολύ χειρότερη από το σημερινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα, ο Διεθνής Συνταγματολόγος κ. Κρόφορτ, ανέφερε ότι το σημερινό ανακοινωθέν δεν περιέχει απαράδεκτες πρόνοιες, είναι αποδεκτό για συνομιλίες και διασφαλίζει την μια προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία…

Από την άλλη πλευρά ο Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “είναι το χειρότερο σχέδιο στην Ιστορία της Κύπρου”.

Ένας έγκριτος Νομικός που ήταν στις συνομιλίες από τον καιρό του Σπύρου Κυπριανού, και ένας διεθνή αναγνωρισμένος διεθνολόγος πιστεύουν ότι το προσχέδιο έναρξης είναι αρκετά ικανοποιητικό αλλά ο Ν. Παπαδόπουλος το αποκάλεσε το χειρότερο.

Γιατί άραγε ? Μήπως η όλη επικοινωνιακή στρατηγική ανάκτησης της εξουσίας σε 4 χρόνια βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση του ΌΧΙ επί του σχεδίου ΑΝΑΝ το 2004 ?

Πως γίνεται τόσοι έγκριτοι νομικοί να πιστεύουν ότι το ανακοινωθέν είναι καλή βάση για διαπραγμάτευση, και ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να πιστεύει ότι είναι το χειρότερο ? Μήπως είναι και υπαρξιακός ο λόγος για το ΔΗΚΟ?

Τα ερωτήματα είναι πολλά αφού 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα διαφαίνεται ότι υπάρχουν δύο πολιτικές. Η μία είναι ο τερματισμός της κατοχής, και η άλλη τάση είναι αυτή που θέλει τον μαξιμαλιστικό μακροχρόνιο αγώνα, ή ακόμα και δύο κράτη.

Μέσα από όλα όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κύπρος για κάποιο χρονικό διάστημα θα μπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μεγάλα διλήμματα, και θα περάσει και πάλει μέρες ή και μήνες διχασμού.