Κυπριακό-ΑΟΖ στην ατζέντα της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ηλιάδη

«Η ανορθογραφία της κατοχής, η διαίρεση με στρατεύματα κατοχής της Κύπρου είναι μία παραφωνία η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, διαμηνύοντας, παράλληλα, στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές προοπτικές όσο εξακολουθεί, να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τη δήλωση έκανε ο Κύπριος Υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα.

Θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος ως προς τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης. Έγινε επίσης ενημέρωση του κ. Παναγιωτόπουλου, για τις περαιτέρω επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα των υδρογονανθράκων και της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι τύχες του Ελληνισμού στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, είναι κοινές, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας… «Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, με τη μεγαλύτερη ένταση και προσοχή ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του Κυπριακού Ελληνισμού… δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα, δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει – δυστυχώς – ένα πρόβλημα ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τη διεθνή έννομο τάξη και τους φορείς της ότι αυτή η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι, από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία γραμμή ντροπής που αφορά το σύνολο του σύγχρονου κόσμου και  όλη την ΕΕ.