Κυπριακές Αερογραμμές: Στο “τραπέζι” το σχέδιο σωτηρίας…

Το μεσημέρι ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών. Η εταιρεία εκπέμπει δραματικό sosκαι διεύθυνση και εργαζόμενοι, γνωρίζουν ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία διάσωσης.

Στο τραπέζι το σχέδιο που εισηγήθηκε η Air France-KLM, με σκληρούς όρους… απολύσεις 407 υπαλλήλων, άγνωστο το ύψος των αποζημιώσεων και  «σφαγή» των μισθών και των επιδομάτων όσων παραμείνουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μείωση κατά 10% των μισθών των 578 υπαλλήλων που θα παραμείνουν, ενώ το ύψος της αποζημίωσης σε όσους αποχωρήσουν από την εταιρεία ίσως ανέρχεται σε 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε έναν από τους 243 εργαζομένους που θα απολυθούν.

Το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης έδινε συνολικές αποζημιώσεις ύψους 17-18 εκατ. ευρώ, το νέο ωστόσο σχέδιο και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνουν 10-12 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Το θέμα της αποζημίωσης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τη διοίκηση των Κ.Α. αλλά με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να είναι ένα από τα σημεία τριβής.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, δήλωσε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα για την εξεύρεση λύσης, η οποία χρειάζεται αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί και ζήτησε ευαισθησία στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και του ύψους των περικοπών, ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν το μέλλον των εργαζομένων και των απολυμένων.

Για τελευταία ευκαιρία διάσωσης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της συντεχνίας των πιλότων Πέτρος Σουπουρής , ο οποίος μίλησε και για απίστευτες καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια .