Κυπριακές Αερογραμμές – Ευκαιρία να δημιουργήσουμε ξανά τον Εθνικό μας αερομεταφορέα

Κυπριακές Αερογραμμές – Ευκαιρία να δημιουργήσουμε ξανά τον Εθνικό μας αερομεταφορέα

Όταν η Ιταλία προχωρεί στην κρατικοποίηση της ALITALIA, εν μέσω της δραματικότερης  παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην ιστορία της ανθρωπότητας, δείχνει ξεκάθαρα την σημασία που προσδίδεται, στις αερομεταφορές και ποιο συγκεκριμένα στους Εθνικούς Αερομεταφορείς.

Έντεκα μέρες μετά το πρώτο Eurogroup το 2013  και πιο συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου 2013 κατέγραψα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο πέντε εισηγήσεις που είχαν άμεση σχέση με τις αρνητικές εξελίξεις που είχαμε στην οικονομία.

Το τρίτο θέμα με ο οποίο καταπιάστηκα με τον  Τουρισμός. Ανέφερα για τις Κυπριακές Αερογραμμές: ‘‘Οι Κυπριακές Αερογραμμές να “παραχωρηθούν” για εξυγίανση και ανάπτυξη σε μια από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αερογραμμές που έδειξαν, στο πρόσφατο παρελθόν, ενδιαφέρον για εξαγορά ή/και συνεργασία. Αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί αποξένωση αλλά στρατηγική συνεργασία. Αυτό αποτελεί ίσως οδυνηρή λύση για τους εργαζομένους αλλά είναι η καλύτερη επιλογή από μία ενδεχόμενη πτώχευση.’’

Ενάμιση χρόνο αργότερα, όταν εφαίνετο πλέον ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές οδηγούντο προς οριστική πτώχευση κατάγραψε σε άρθρο υπό τον τίτλο “Κυπριακές Αερογραμμές – Αργήσαμε Πολύ’’ και τα ακολουθά: ‘‘ Υπενθυμίζω ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν αναθέσει κατόπιν διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο του 2012 στην συνεργασία Air FranceKLM Consulting, την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης  της εταιρίας με στόχο την βιωσιμότητα της. Το σχέδιο των Air FranceKLM Consulting υιοθέτησαν  το Δ.Σ. της εταιρείας, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Υπουργικό  Συμβούλιο.’’ Δεν υπήρξε συνέχεια, η καλύτερα υπήρξε ολιγωρία μέχρι την πτώχευση!

 Το 2016 η εταιρεία S7 Airlines εξαγόρασε από το κράτος το όνομα και έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών, που είχε εν τω μεταξύ  πτωχεύσει, και τον Μάρτιο του 2017 εξασφάλισε το αναγκαίο  πιστοποιητικό από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για έναρξη εργασιών. Έκτοτε η ιδιωτική εταιρεία Κυπριακές Αερογραμμές, με δύο Αεροσκάφη Airbus A319-100 διενεργεί πτήσεις σε 22 αεροδρόμια σε 10 χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2019 μετέφερε πέραν από 400,000 επιβάτες.

Τώρα είναι η ευκαιρία! Στα τόσα που  εξετάζει και προγραμματίζει η Κυβέρνηση, την καλώ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των Κυπριακών Αερογραμμών, με την συνεργασία της εταιρείας S7 Airlines. Η νέα εταιρία, η πλέον ο Εθνικός Μεταφορέας, θα μπορούσε να ενδυναμωθεί  περαιτέρω με τοπικά και κεφαλαία από το εξωτερικό.

Η εταιρία, όπως λειτουργεί σήμερα, αποτελεί αερογραμμή χαμηλού κόστους και προσφέρεται, ιδανικά, για προώθηση του εισερχόμενου τουρισμού. Με ανάλογες αναπροσαρμογές στο πτητικό  της πρόγραμμα   και με κατάλληλη προώθηση στοχευμένων συνεργασιών με άλλες αερογραμμές και οργανωτές ταξιδιών, αυτά θα μπορούσαν  να προσδώσουν  νέα δυναμική για τον Τουριστικό τομέα.

Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη και  να καταγραφή στα θετικά της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Θεόδωρος Χαραλάμπους

 *Πρώην Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας/Καθηγητής Πανεπιστήμιου