Κυνηγούν το λαθρεμπόριο οργάνων, Europol και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρότερνταμ

STOP στο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων προσπαθεί να βάλει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρότερνταμ Έρασμος σε συνεργασία με την Europol.Είναι ένα έγκλημα που έχει πάρει διαστάσεις με λαθρεμπόριο κυρίως συκωτιών και νεφρών και με τζίρο δισεκατομμυρίων για όσους εμπλέκονται στα σκοτεινά κυκλώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει. Διαθέτει τα κονδύλια για την έρευνα. Πρόσβαση στα αρχεία τους δίνουν τα ινστιτούτα της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, καθώς και ο ΟΗΕ.

“Λόγω της ισχυρής ζήτησης ανθρώπινων οργάνων, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αναπτύσσεται ένας. . . τουρισμός με στόχο την απόκτησή τους, δηλαδή ταξιδεύει στο εξωτερικό ο πάσχων και εκεί αγοράζει το μόσχευμα που του χρειάζεται… συχνά, όμως, οι παρέχοντες το μόσχευμα αυτό είναι οι ίδιοι θύματα δικτύων για εκμετάλλευση ανθρώπων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα στο Κοσοβο επτά γιατροί κάθισαν στο εδώλιο δικαστηρίου από Ευρωπαίου δικαστές, για λαθρεμπόριο μοσχευμάτων μέσω μίας κλινικης στην Πρίστινα.

Τα μοσχεύματα προέρχονταν από Ευρωπαίους και Ασιάτες. Οι δότες πήραν 15 χιλιάδες ευρώ και οι λήπτες κατέβαλαν από την πλευρά τους 100.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν κάθε μόσχευμα.