Κτύπησε «κόκκινο» η σκόνη

Για άλλη μια φορά η σκόνη από την Αφρική σκέπασε τον κυπριακό ουρανό επιδίνοντας έτσι την δυσφορία των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η σκόνη που κυριολεκτικά μας «έπνιξε» έθεσε άμεσα σε συναγερμό τα αρμόδια Τμήματα για αντιμετώπισης της κατάστασης.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με ανακοίνωση του από νωρίς το πρωί ενημέρωνε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις διακινήσεις τους , καθώς οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων κτύπησαν «κόκκινο» και κυμάνθηκαν μεταξύ 62 και 216 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Σημειώνεται ότι μέση οριακή τιμή είναι στα 50 μg/m3 και έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Προσοχή, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς

Ιδιαίτερη προειδοποίηση απεύθυνε η αρμόδια υπηρεσία προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Επίσης στους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας, καθώς το μικρό μέγεθος των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων (διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10)) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες και θα μπορούσαν να καταστούν επικίνδυνες για την υγεία τους.

Όπως ανάφερε στη «Laimitomos.com» ιατρός των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κανένας ασθενής δεν διακομίστηκε χθες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, συνέπεια της σκόνης.

Ανάφερε ότι τα μικροσωματίδια της σκόνης, μπορεί να ερεθίσουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγα κ.λπ.), το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) και τα μάτια.

Περιορίζεται σταδιακά

Πρόσθεσε ότι περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και δερματικά νοσήματα, οι οποίοι παρουσιάζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους, ενώ η σκόνη αποτελεί και έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τα άτομα με αλλεργίες.

Η σκόνη, που προέρχεται από την Βόρειο Αφρική, μεταφέρεται στην Κύπρο ιδιαίτερα όταν φυσούν άνεμοι από νοτιοδυτικές μέχρι νοτιοανατολικές διευθύνσεις και η μόνη ελπίδα να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα είναι η αλλαγή της αέριας μάζας ή μια βροχόπτωση.

Το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να περιοριστεί σταδιακά από το βράδυ, καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασία.

Η πρώτη αναφορά του φαινομένου στην Ομήρου Ιλιάδα

Αξίζει, να επισημανθεί τέλος ότι η μεταφορά της σκόνης από τις ερήμους της Σαχάρας, που έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας μας τα τελευταία χρόνια, δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας.

Η πρώτη αναφορά έγινε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, στην ραψωδία Π, στίχοι 458 – 468. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για ματωμένες σταγόνες, τις οποίες έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το θάνατο του Σαρπηδόνα (ενός από τους γιους του) από τον Πάτροκλο.

Κατά τη μετάφραση, εξάλλου, της Ιλιάδας από τον Νίκο Καζαντζάκη, γίνεται λόγος για «ματέρες ψυχάλες».
Της Ελένης Χαραλάμπους