Κρίσιμες οι επαφές Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ

Οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ για την αντιστροφή του κλίματος εναντίον της αξιοπιστίας της Κύπρου, μετά και τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s , κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Κεντρικό πρόσωπο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά και το μπαράζ επιθέσεων εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το προαπαιτούμενο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Σύνοδος γίνεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο.

Σε δηλώσεις του  είχε τονίσει  πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική περίοδο τόσο για την Ε.Ε όσο και για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν τη στρατηγική του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές του 2014 και το προφίλ του υποψήφιου Προέδρου της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα καθορίσει τον Προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα αναπτύξει τα σημαντικά θέματα που αφορούν την Κύπρο, με έμφαση στην αλληλεγγύη που αναμένουμε από τους εταίρους μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Victor Orban, αλλά και οι Πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλοι αρχηγοί κρατών και πολιτικοί αρχηγοί, μέλη του ΕΛΚ.