Κούσιος: Σε γλωσσικό ατόπημα, οφείλεται ο «σάλος» που προκλήθηκε για το τεμάχιο 8

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, απέδωσε σε γλωσσικό ατόπημα και σε λανθασμένη, από μέρους του, χρήση της λέξης «υποκλοπή», το θόρυβο, που προκλήθηκε με τη χθεσινή δήλωση του στην ΕΡΤ ότι ο τρόπος, που κινείται η Τουρκία, συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι έχει εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο μελέτες για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο μετονομάστηκε σε «Nicosia-1».

Ωστόσο δεν βρίσκεται εκεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Τούρκοι υπέκλεψαν μελέτες, κάτι που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχθηκε ως γλωσσικό του ατόπημα, αλλά γιατί ούτως ή άλλως οι σχετικές μελέτες είχαν δημοσιοποιηθεί κακώς στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2017, αν και στη συνέχεια τις κατέβασαν.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συγκλίνουν στο να υποθέσει κανείς ότι έχουν κάποια στοιχεία. Ωστόσο κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του στην ΕΡΤ ότι πιθανόν αυτά τα στοιχεία να ήταν και προϊόν υποκλοπής, σήμερα έκανε λόγο για δικό του γλωσσικό ατόπημα.

Υπενθύμισε δε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή «αλώνιζε» σε κάποια στιγμή παράνομα και το σεισμικό σκάφος Barbaros συλλέγοντας στοιχεία.

Η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις υποψίες για υποκλοπή ή διαρροή δεδομένων για το τεμάχιο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, για τις οποίες, ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν άφησε καμία υπόνοια.

Ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τη νέα τουρκική πρόκληση «ληστρική επιδρομή» και «πειρατεία» και υπέδειξε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή και να μην αναλωνόμαστε σε αχρείαστες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος παραδέχθηκε εξάλλου ότι οι μελέτες για το τεμάχιο 8 είχαν αναρτηθεί κατά λάθος το 2017 στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος και στη συνέχεια αποσύρθηκαν λόγω αντιδράσεων της εταιρείας ΕΝΙ και της Κυβέρνησης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το 2018 η νομοθεσία άλλαξε και απαγορεύει τη δημοσίευση τέτοιων μελετών.