Κουτλάι Έρκ: Ένδειξη σεβασμού η τέλεση του Επιταφίου χωρίς γεγονότα

Σε γραπτή του δήλωση ο γγ του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ, δήλωσε ότι για ακόμη μια φορά φάνηκε ο σεβασμός των Τ/κ στα θρησκευτικά πιστεύω καθώς δεν συνέβη οποιοδήποτε γεγονός κατά την τέλεση της λειτουργίας του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην Αμμόχωστο.

Επιτεύχθηκε η συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών από τις ελεύθερες περιοχές σε κλίμα ειρήνης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στις λεπτομερείς διεργασίας για αυτό, όπως τον “δήμο” Αμμοχώστου, τα νοσοκομεία, τους “αρμόδιους” φορείς και τις “αστυνομικές” δυνάμεις. “Το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα που περιστρέφεται γύρω από την θρησκεία, αλλά όταν επιτευχθεί η λύση είναι καθήκον όλων των πλευρών να δημιουργήσουν μια χώρα όπου θα μπορούν να ζουν πολίτες από διαφορετικά θρησκεύματα”.

Επισημαίνοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, είπε ότι ο σεβασμός προς αυτό και η λειτουργία έχουν συμβάλλει στην διαδικασία ειρήνης. Γι` αυτό και ευχήθηκε όπως βήματα από όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις για να δημιουργηθεί σύντομα μια μόνιμη λύση να γίνονται πιο συχνά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του “τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Γιακούπ Ντενίζ διέψευσε τις φήμες ότι λόγω της τέλεσης της λειτουργίας στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό δεν ακούστηκε το κάλεσμα του μουαζίνη για την έλευση των πιστών στην προσευχή της Παρασκευής. Σε γραπτή του δήλωση διευκρίνισε ότι ο Επιτάφιος τελέστηκε μεταξύ των ωρών 17.00 και 19.30 και το κάλεσμα διαβάστηκε στις 16.30 και στις 19.30.

Κάποιοι, είπε, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι σε κάποια τεμένη έχει κοπεί το ρεύμα, λόγω οφειλών στην “αρχή ηλεκτρισμού” και δεν ακούστηκε η προσευχή, διαδίδοντας ψιθύρους που φέρουν υποψίες για το “τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων”. Η διακοπή στην παροχή ρεύματος, σημείωσε, συνεχίστηκε την Παρασκευή, 18 Απριλίου και σε τζαμιά της Αμμοχώστου.