Κοροναϊός – Covid-19: Μέτρα και απαγορεύσεις σε όλο το κόσμο

Κοροναϊός – Covid-19: Μέτρα και απαγορεύσεις σε όλο το κόσμο

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού έφτασε τα 116.100 σε όλον τον κόσμο καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 4.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

ΓΑΛΛΙΑ:

Τρεις εργαζόμενοι σε τρία εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Γαλλίας βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό και πολλοί άλλοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους θα τεθούν σε απομόνωση για τις επόμενες 14 ημέρες, ανακοίνωσε η εταιρεία EDF. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των κρουσμάτων αυτών και δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στους πυρηνικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς.

Δύο επιβάτες σε κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Μασσαλίας θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Η Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ιταλία από τις 14 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19 σε αυτή τη χώρα

“Από σήμερα έως τις 14 Μαρτίου, “η Air France θα διατηρήσει μια πτήση ημερησίως για κάθε (ιταλικό) προορισμό ώστε να επιτρέψει στους πελάτες που επιθυμούν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους”, ανακοίνωσε ο γαλλικός εθνικός αερομεταφορέας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sky επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενός της στο τηλεφωνικό κέντρο της στο Κάρντιφ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό. Τα γραφεία αυτά εκκενώθηκαν προκειμένου να γίνει απολύμανση και αναμένεται να ξανανοίξουν την Πέμπτη.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Ιταλούς που φτάνουν στη χώρα να τίθενται αυτοβούλως σε απομόνωση.

ΗΠΑ:

Περίπου 4.900 άνθρωποι είχαν εξεταστεί μέχρι την Δευτέρα από τα δημόσια εργαστήρια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειώνν (CDC). Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται ότι εξετάστηκαν σε κλινικές ή σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου προειδοποίησαν τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα με τον ισχυρισμό ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τον Covid-19.

Ο υπουργός Άμυνας ανέβαλε την περιοδεία του σε Ινδία, Ουζμπεκιστάν και Πακιστάν.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα πως τα κρούσματα του κοροναϊού στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 696, μια άνοδο κατά 224 από τον προηγούμενο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού αυξήθηκε από 19 σε 25.

Το CDC τόνισε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν από 36 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

Η υπηρεσία τόνισε πως η καταμέτρηση αυτή είναι μέχρι τις 22:00 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 49 κρούσματα ανάμεσα σε ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Ουχάν της Κίνας, όπου ξέσπασε η επιδημία.

Τα στοιχεία του CDC δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τα κρούσματα που ανακοινώσει ξεχωριστά η κάθε πολιτεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι δεν έχει παρουσιάσει κάνενα σύμπτωμα, δεν βλέπει την ανάγκη να υποβληθεί σε εξετάσεις για τον Covid-19

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και ότι τον έχει εξετάσει ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

«Δεν νομίζω ότι είναι τίποτα το σπουδαίο. Θα το κάνω. Δεν νιώθω ότι υπάρχει λόγος… νιώθω εξαιρετικά καλά. Νιώθω πολύ καλά» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, όπου συναντήθηκε με τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σχετικά με τον Covid-19.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι πέντε γερουσιαστές και βουλευτές τέθηκαν σε εθελοντική καραντίνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αφού είχαν εκτεθεί στον νέο κοροναϊό.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ:

Το Αμάν αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία από την επόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης, θα κλείσουν οι μεθοριακές διαβάσεις με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια προς τον Λίβανο και τη Συρία.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ:

Το πρώτο κρούσμα του SARS-nCov-19 στη χώρα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κινσάσα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Δρ. Ετένι Λονγκόντο. Πρόκειται για έναν Βέλγο πολίτη, ο οποίος έχει απομονωθεί σε ένα νοσοκομείο. Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του ώστε να εξετάσουν και να απομονώσουν όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η Κινσάσα συνδέεται με απευθείας πτήσεις με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι επιβάτες θερμομετρούνται μόλις κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για την υγεία τους. Η Κινσάσα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αφρικής, με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

ΟΗΕ: Μία εβδομάδα αφού έκλεισε για τους τουρίστες τα γραφεία του στη Γενεύη, ο ΟΗΕ αποφάσισε να λάβει το ίδιο μέτρο και για τις επισκέψεις στην έδρα του στη Νέα Υόρκη, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσματα μεταξύ των περίπου 3.000 εργαζομένων που απασχολούνται στα γραφεία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Οργανισμούς, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Περίπου 5.000 τουρίστες παρακολουθούν κάθε εβδομάδα τις ξεναγήσεις στην έδρα του ΟΗΕ, ιδίως στις αίθουσες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, εφόσον δεν είναι σε εξέλιξη κάποια συνεδρίαση. Αν συμπεριληφθούν και οι επισκέπτες που δεν ακολουθούν κάποια επίσημη ξενάγηση, κάθε χρόνο ο ΟΗΕ υποδέχεται σχεδόν 500.000 τουρίστες στην έδρα του.

ΕΛΒΕΤΙΑ:

Ένας εργαζόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσβλήθηκε από τον Covid-19. Ο WTO λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

ΙΣΠΑΝΙΑ:

Στη χώρα έχουν αναφερθεί πάνω από 1.200 κρούσματα και 30 θάνατοι. Σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν στη Μαδρίτη και τη Βιτόρια, την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

ΠΟΛΩΝΙΑ:

Η Καθολική Εκκλησία θέλει να αυξήσει τις λειτουργίες που τελούνται τις Κυριακές ώστε να μην συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη πιστών και να τηρηθούν οι κυβερνητικές οδηγίες περί περιορισμού των μαζικών συναθροίσεων. Στη χώρα έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα.

ΡΩΣΙΑ:

Οι αρχές συνέστησαν σήμερα στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους κατά τις ώρες αιχμής.

ΣΕΡΒΙΑ:

Έκλεισαν τα σύνορα της χώρας για όσους προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Η κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο στη χώρα με αεροπλάνο στους αλλοδαπούς που προέρχονται από πληγείσες περιοχές.

ΑΥΣΤΡΙΑ:

Θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε όσους αφίκνυνται από την Ιταλία. Απαγορεύονται επίσης οι εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ανθρώπων.

ΤΣΕΧΙΑ:

Στη χώρα έχουν αναφερθεί 40 κρούσματα. Από αύριο Τετάρτη κλείνουν τα σχολεία -όχι όμως και τα Πανεπιστήμια- και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

ΚΑΝΑΔΑΣ-ΠΑΝΑΜΑΣ:

Την Δευτέρα αναφέρθηκαν ο πρώτος θάνατος στον Καναδά και το πρώτο κρούσμα στον Παναμά.

ΜΠΡΟΥΝΕΪ:

Στα έξι ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ:

Σε καραντίνα θα μπαίνουν όλοι οι επισκέπτες από την Ιταλία και περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, για δύο εβδομάδες αρχής γενομένης από την 13η Μαρτίου.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ:

Το μικρό ασιατικό κράτος άρχισε να χρεώνει τους επισκέπτες που χρειάζονται θεραπεία για τον κοροναϊό, αφού εντόπισε νέα, εισαγόμενα κρούσματα από τη γειτονική Ινδονησία.

ΙΡΑΝ: Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 291 και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 8.000. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τεχεράνη να αποφυλακίσει προσωρινά όλους τους κρατούμενους, μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου 70.000 άνθρωποι.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ:

Την Δευτέρα εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 20.

Emirates: Αλλαγή και επανέκδοση κρατήσεων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση

Σε αλλαγή και επανέκδοση των κρατήσεων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για όλα τα εισιτήρια που εκδίδονται έως και 31 Μαρτίου 2020, προχωρά η Emirates.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποφάσισε να παρέχει στους πελάτες της σε όλο το δίκτυό της μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές για την αλλαγή στις ημερομηνίες ταξιδιού τους και την επανέκδοση των κρατήσεών τους, εντελώς δωρεάν, χωρίς επιπρόσθετα κόστη ή επιβαρύνσεις. «Με την κίνηση αυτή η Emirates θέλει να καθησυχάσει όλους τους πελάτες της, προσφέροντας ευελιξία κινήσεων και τη δυνατότητα προσαρμογής του ταξιδιωτικού τους προγράμματος, αναλόγως και της εξελισσόμενης κατάστασης του κοροναϊού (COVID-19). Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κράτησή τους οποιαδήποτε ημερομηνία επιθυμούν, μέσα στο χρονικό διάστημα των 11 μηνών, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση παρά μόνο στην περίπτωση διαφοράς ναύλου. Η πολιτική καλύπτει όλους τους προορισμούς στο δίκτυο της Emirates» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι πελάτες που επιθυμούν να αλλάξουν την ημερομηνία ταξιδιού τους και έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου, μπορούν να επισκεφθούν το πρακτορείο ταξιδίων τους ή να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο Emirates και να προχωρήσουν εντελώς δωρεάν στις αλλαγές που επιθυμούν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική απαλλαγής επισκεφθείτε το emirates.com

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Emirates βελτίωσε τη διαδικασία καθαρισμού των αεροσκαφών της, προχωρώντας σε ενισχυμένο καθαρισμό και απολύμανση. Τα επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που πήρε αφορούν όλα τα αεροσκάφη της από το Ντουμπάι, ανεξαρτήτως διαδρομής.

ΙΣΡΑΗΛ:

Με 42 καταγεγραμμένα κρούσματα, το Ισραήλ ζητά από όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό να μπαίνουν εθελοντικά σε απομόνωση για 14 ημέρες.

ΑΛΓΕΡΙΑ:

Ματαιώθηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20, φτάνοντας συνολικά τα 100.

Τα 1200 έφτασαν τα κρούσματα του κοροναϊού σε όλη τη χώρα. Θα προσβληθεί το 60-70% των ανθρώπων στην Γερμανία, φέρεται να δήλωσε η Καγκελάριος Α. Μέρκελ

Περισσότερα από 1200 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα του νέου κοροναϊού Covid-19 στην Γερμανία, με πέντε από αυτά – ανάμεσά τους ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων – να καταγράφονται στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, το τελευταίο ομόσπονδο κρατίδιο που επλήγη από τη νέα επιδημία. Την ίδια ώρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU ότι «το 60-70% ανθρώπων στην Γερμανία θα προσβληθεί από τον κοροναϊό», ζητώντας να ακυρωθούν ακόμη περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και αύξηση της ανησυχίας των πολιτών, με αποτέλεσμα μόνο την περασμένη εβδομάδα να έχουν γίνει περισσότερες από 35.000 εξετάσεις μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει σήμερα την δυνατότητα να διενεργεί περίπου 12.000 τεστ την ημέρα. Ο Σύνδεσμος των Ιατρών Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία (KBV) συνέστησε πάντως ψυχραιμία και ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα ιατρεία εάν δεν έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού ή αν έχουν έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο έχει ήδη διαγνωσθεί.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα γερμανικά κρατίδια ανακοινώνουν περιορισμούς για τις μαζικές εκδηλώσεις. Η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, η οποία έχει και τα περισσότερα μέχρι τώρα κρούσματα, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν άνω των 1000 ατόμων. Στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αποφασίστηκε επιπλέον ότι εφόσον πρόκειται για αθλητικό ή καλλιτεχνικό γεγονός, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές. Ακόμη και εκδηλώσεις με λιγότερα άτομα μπορούν να ακυρωθούν, εφόσον οι τοπικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Τα μέτρα πρόκειται να επανεξεταστούν στις 26 Μαρτίου.

Στο ίδιο πνεύμα, η πόλη της Νυρεμβέργης, όπου στις 31 Μαρτίου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε στην Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι ο αγώνας μπορεί να γίνει μόνο με άδειες κερκίδες.

Ενόψει πάντως της αυξανόμενης ανασφάλειας των πολιτών και των διαφόρων θεωριών που διακινούνται, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή του «περισσότερη ηγετική στάση» και συχνότερες δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ. «Σε εποχές αβεβαιότητας, οι άνθρωποι χρειάζονται από την πολιτική ηγεσία τους διαφάνεια στην ενημέρωση, κατανοητές οδηγίες και ξεκάθαρη γλώσσα. Από την Καγκελάριο θα περιμέναμε τώρα να προχωρήσει μπροστά, να αποδείξει την δύναμή της και να δώσει τα απαραίτητα παραδείγματα», αναφέρει το Συνδικάτο.

Γερμανία:

Όλο και περισσότερα κρατίδια απαγορεύουν μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις λόγω κοροναϊού. Ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς θεατές

Σε όλο και περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια απαγορεύονται μεγάλες εκδηλώσεις λόγω του κοροναϊού. Η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Σλέσβιχ-Χολστάιν, η Θουριγγία και η Βρέμη δεν επιτρέπουν εκδηλώσεις με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες. Επίσης, ποδοσφαιρικοί αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος (Bundesliga) θα λάβουν χώρα χωρίς θεατές.

Στην Βαυαρία απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τις 19 Απριλίου. «Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ σήμερα στο Μόναχο. «Είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε πολύ αργά για να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως στην Ιταλία. Συνιστάται μεγάλη προσοχή σε εκδηλώσεις με 500 έως 1.000 άτομα», τόνισε..

Και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σημαντικές εκδηλώσεις με περισσότερους από 1000 ανθρώπους θα ακυρωθούν – ή θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Επίσης τα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, η Θουριγγία και η Βρέμη ανακοίνωσαν την ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων.

Ποδοσφαιρικοί αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος (Bundesliga) θα γίνουν χωρίς θεατές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανία-Βεστφαλίας, μεταξύ άλλων οι αγώνες της Μένχενγκλάντμπαχ κατά της Κολωνίας την Τετάρτη, του ντέρμπι Ντόρτμουντ κατά της Σάλκε, το οποίο παρακολουθούν 80.000 θεατές το Σάββατο και της Βρέμης κατά του Λέβερκούζεν τη Δευτέρα. «Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο δήμαρχος του Ντόρτμουντ Ούλριχ Ζίραου αιτιολογώντας τον αγώνα φάντασμα κατά της Σάλκε.

Επίσης και πολλοί αγώνες του Champions League και του Europa League αυτής της εβοδμάδας θα γίνουν χωρίς θεατές, μεταξύ των οποίων της Μπάγιερ κατά της Τσέλσι και της Βόλφσμπουργκ κατά της Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ κρούσματα Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα κρατίδια. Συνολικά σε όλη την Γερμανία έχουν καταγραφεί περίπου 1.100 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ