Κοντά στα 20 δολάρια/βαρέλι έχει καθηλωθεί το πετρέλαιο!

Κοντά στα 20 δολάρια/βαρέλι έχει καθηλωθεί το πετρέλαιο που έκλεισε στα χαμηλά 18 ετών, καθώς οι ανησυχίες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στη ζήτηση λόγω της πανδημίας, υπερβαίνουν τη συμφωνία των μεγαλύτερων παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού έχουν εκτοξευθεί κατά 19,2 εκατ. βαρέλια και η κατανάλωση βενζίνης την περασμένη εβδομάδα ήταν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορωνοϊού, έπληξε τον ταξιδιωτικό κλάδο αφού ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε την Τετάρτη ότι ακόμα και οι μειώσεις παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Το πετρέλαιο έχει απολέσει πάνω από τα δύο τρίτα της αξίας του φέτος, με τα διυλιστήρια να μειώνουν τη δραστηριότητά τους και τις εταιρείες εξόρυξης να σταματούν την παραγωγή, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα έφτασαν κοντά στα όρια της χωρητικότητας.

Η αμερικανική παραγωγή έχει μειωθεί μόνο οριακά και η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να εξετάζει την πληρωμή των αμερικανικών εταιρειών για να μην προχωρούν στην εξόρυξη πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Μαΐου σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 16 σεντς ή 0,8% στα 20,03 δολ/βαρέλι. Το συμβόλαιο έχασε 1,2% την Τετάρτη κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2002.

Το συμβόλαιο του μπρεντ παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 28,17 δολ/βαρέλι ενώ την Τετάρτη υποχωρούσε κατά 6,5%.

Ο κρίσιμης σημασίας δείκτης αναφοράς του μπρεντ που διαμορφώνει την τιμή για εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 20,65 δολ. την Τρίτη

Η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν στα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περασμένη εβδομάδα που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Η παγκόσμια ζήτηση θα υποχωρήσει πάνω από 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, εξανεμίζοντας έτσι την αύξηση της ζήτησης που σημειώθηκε μέσα σε μια δεκαετία. Η κατανάλωση τον Απρίλιο αναμένεται να μειωθεί κατά το 1/3 στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995 και η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου.