Κοινές εξαγωγές ΦΑ με Ισραήλ

Στις κοινές εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και στην παροχή αερίου από το Ισραήλ για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο,  εστιάζεται ο διάλογος σε θέματα ενέργειας που ξεκίνησαν οι δύο χώρες. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, το Ισραήλ αντικρίζει θετικά τα δύο αυτά θέματα και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

«Ο πρώτος διάλογος, τον οποίο κάναμε όταν ήμασταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ήταν για παροχή ΦΑ για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου και ένας δεύτερος διάλογος είχε να κάνει με τις κοινές εξαγωγές ΦΑ τόσο των κυπριακών κοιτασμάτων όσο και των ισραηλινών», είπε ο κ. Λακκοτρύπης στο περιθώριο του παγκύπριου συνεδρίου του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία.  ΑΟΖΣ

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ισραηλινού ΦΑ για την ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, ανέφερε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Ισραήλ, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τις ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος αλλά τη χρονική στιγμή στην οποία θα παρέχεται το ΦΑ. Όπως εξήγησε, το ΦΑ που παρέχεται από το κοίτασμα Ταμάρ στο Ισραήλ είναι πλήρως αξιοποιημένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το μόνο περιθώριο που υπάρχει είναι παροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για να μας παρέχουν ΦΑ από το Ισραήλ», διευκρίνισε ο κ. Λακκοτρύπης.

Όσον αφορά  τις κοινές εξαγωγές, ο Υπουργός είπε ότι ξεκίνησε μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ ήταν θετικό να αρχίσει ο διάλογος για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους εξαγωγής των κοιτασμάτων και από τις δύο πλευρές της ΑΟΖ».

Επεσήμανε ότι η επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή για κοινές εξαγωγές είναι από κοιτάσματα του Λεβιάθαν και είπε ότι είναι αρκετοί οι τρόποι με τους οποίους το ΦΑ μπορεί να έρθει στην Κύπρο και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού και του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, οι οποίοι προειδοποίησαν για το σενάριο σύνδεσης με αγωγό μέσω της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι  δεν πρέπει να εμπλακούμε σε συνωμοσιολογίες.

Τόνισε ότι η έρευνα στην ΑΟΖ «εμπεριέχει μεγάλες αβεβαιότητες» και είπε ότι «όπως είδαμε, τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης δεν επαλήθευσαν τις αρχικές εκτιμήσεις του 2011 για ένα μεγαλύτερο φάσμα του κοιτάσματος Αφροδίτη».

«Αυτό όμως» συνέχισε, «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σαν λαός να εμπλακούμε σε συνωμοσιολογίες».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου με υπευθυνότητα. «Αυτό πράττουμε και οπωσδήποτε η επιθυμία μας είναι να μείνει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», είπε.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για την ενέργεια, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η επεξεργασία της δομής και της μορφής που θα λάβει το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Επεξεργαζόμαστε τη δομή που θα πρέπει να έχει αυτό το σώμα ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναγάγουμε το διάλογο για τα ενεργειακά σε εθνικό επίπεδο», συνέχισε και είπε ότι η σύσταση του Συμβουλίου «δεν θα αργήσει, θα γίνει αρκετά σύντομα».

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για θέματα ενέργειας συνεχίζεται.

«Ενημερώνουμε και τα κόμματα κατ’ ιδίαν πάρα πολλές φορές, αλλά και σε συσκέψεις που καλούμε στα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν το ενεργειακές υποδομές», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης.