Κοινές δηλώσεις Σαμαρά-Νταβούτογλου για προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις διαφορές

Σε δηλώσεις τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού σκέλους του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας,ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου,επισήμαναν τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως παρά τις «ουσιαστικές διαφωνίες» που υπάρχουν σε ορισμένα ζητήματα, στόχος είναι να δημιουργηθούν σχέσεις «αμοιβαίου σεβασμού» που θα στηρίζονται στο «σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
“Κατανοούμε την απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τις δικοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω δικοινοτικών διαπραγματέυσεων.

Στην δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών.

Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ΄ωφελεία της οικονομίας.

«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

«Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε.

Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».