ΚΟΑ: Άδικη η συμπερίληψη του σε δημοσίευμα για οφειλές φόρων

Με σημερινή ανακοίνωση του,ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού,  χαρακτηρίζει ως άδικη τη συμπερίληψη του Οργανισμού στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν εκπληρώσει τις οφειλές τους αναφορικά με την ακίνητη ιδιοκτησία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο ΚΟΑ οφείλει φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας για το έτος 2013 ύψους €178.366,29, ο ΚΟΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «ο Οργανισμός είχε λάβει αρχική φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ύψους €787,97».

Ο Οργανισμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θεώρησε χαμηλό το ποσό αυτό και για το λόγο αυτό έκανε έρευνα στο Κτηματολόγιο την οποία κοινοποίησε γραπτώς στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, Κλάδο Ακίνητης Ιδιοκτησίας για επιβεβαίωση της ορθότητας του πιο πάνω ποσού».

Με βάση την έρευνα αυτή, προστίθεται, «ο Κλάδος Ακίνητης Ιδιοκτησίας προχώρησε στην έκδοση νέας φορολογίας ύψους €162.690,14 στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το αρχικό ποσό των €787,97».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο Οργανισμός με οδηγίες του Κλάδου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, πλήρωσε το αρχικό ποσό των €787,97 εμπρόθεσμα στις 30/09/2013 μειωμένο κατά 10%» .

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, «ο Κλάδος συμβούλευσε τον Οργανισμό να προβεί σε ένσταση καθότι σχεδόν όλη η ακίνητη ιδιοκτησία του ΚΟΑ αποτελείται από αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θεωρούνται κοινής ωφελείας και απαλλάσσονται βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1992» .

« Όμως με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις νέες νομοθεσίες δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ισχύει η εν λόγω απαλλαγή», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι «η εξέταση της ένστασης που έχει υποβάλει ο Οργανισμός στις 30/9/2013 βρίσκεται υπό εξέταση».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η ανακοίνωση, « ο Οργανισμός θεωρεί τουλάχιστον άδικη τη συμπερίληψη του ΚΟΑ στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν εκπληρώσει τις οφειλές τους αναφορικά με την ακίνητη ιδιοκτησία όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας».