Κλιμακώνει η Άγκυρα: Τουρκικές ασκήσεις ανοιχτά της Πάφου

Μετά την ξεκάθαρη δήλωση της Λευκωσίας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις για αναστολή ή διακοπή των ερευνητικών της προγραμμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα φρόντισε να της στείλει απειλητικό μήνυμα. Για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, με τη NAVTEX 345/17 που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, η Τουρκία δεσμεύει παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά.
Η άσκηση θα διεξαχθεί το πρωί της Τρίτης σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Πάφου, σε σημεία που βρίσκονται στα όρια και εντός των οικοπέδων 1 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας θεωρείται ότι είναι ένα μήνυμα και προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που πήραν άδειες ερευνών, ενώ λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Για ανάληψη «όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των συμφερόντων μας» έκανε λόγο στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.