Κληρίδης: Σε εγρήγορση η Γεν. Εισαγγελία για το οικονομικό έγκλημα

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό έκγλημα δήλωσε ότι η Γενική Εισαγγελία βρίσκεται σε εγρήγορση και κάνει ότι είναι δυνατό για να πετύχει μια σωστή διαδρομή μέσα στις δαιδαλώδεις ατραπούς της οικονομίας και της κατάρρευσής της/

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση που αναμένεται να εκδώσει τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, σε σχέση με την 4η διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας.

Το ΕΔΑΔ δεν αναμένεται να καθορίσει μόνο το ποσό της αποζημίωσης που οφείλει η Τουρκία στην Κύπρο, λόγω της κατοχής, αλλά και θέματα που είχε θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας δηλωτικές αποφάσεις ως προς τη συνεχιζόμενη παράλειψη της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε απόψε ο Γενικός Εισαγγελέας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου με θέμα «Ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο. Θεώρηση και προσωπικές εμπειρίες».

Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε πως δεν αναμένεται το ΕΔΑΔ να καθορίσει μόνο το ποσό, αλλά και θέματα για τα οποία η Κύπρος είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας δηλωτικές αποφάσεις ως προς τη συνεχιζόμενη παράλειψη της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την ίδια την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Δακρατική Προσφυγή που είχε καταχωρηθεί και που είχε επιτευχθεί.

«Επειδή δεν είναι αρκετό το γράμμα της απόφασης, κάναμε αυτή την αίτηση – την είχε κάνει ο προκάτοχός μου – για να επιτύχουμε κάποια πιο πρακτική ικανοποίηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα αναλάβει πρωτοβουλίες ως Γενικός Εισαγγελέας αναφορικά με το οικονομικό έγκλημα, ο κ. Κληρίδης είπε πως έχει ήδη αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες.

Βρισκόμαστε, συνέχισε, σε εγρήγορση για το θέμα ενώ αναφέρθηκε και στην πολύωρη σημερινή σύσκεψη.

Τη Δευτέρα, είπε, “συνεχίζουμε και επιταχύνουμε συνεχώς τις διαδικασίες, ενισχύουμε συνέχεια την ανακριτική ομάδα, διπλασιάζουμε τον αριθμό της, την εμπλουτίζουμε και την στελεχώνουμε με εμπειρογνώμονες οι οποίοι είναι ειδικοί επί θεμάτων τραπεζικών, ελεγκτικών, λογιστικών και λοιπά και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε μια σωστή διαδρομή μέσα στις δαιδαλώδεις αυτές ατραπούς της οικονομίας και της κατάρρευσής της».

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης ανέπτυξε τις συνταγματικές εξουσίες τις οποίες έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα όπως είναι οι ποινικές έρευνες που συνεχίζονται για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων σε σχέση με την οικονομία αλλά και στις προσωπικές του εμπειρίες από τη θέση του.

Οι κύριες εξουσίες και τα κύρια καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα, είπε, «είναι οι ποινικές διώξεις και η παροχή νομικών συμβουλών και νομικής εκπροσώπησης προς τα καθορίζομενα όργανα του κράτους».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους και διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιλεγόμενος μεταξύ νομομαθών ανωτάτου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, δημιουργεί σε κάποιους αμφισβήτηση ως προς τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας τα οποία πρέπει να έχει ο διοριζόμενος. Είπε ωστόσο πως η απάντηση σε αυτή την αμφισβήτηση δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική και παρέπεμψε στην προσωπικότητα του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα η οποία – όπως είπε – χαρακτηρίζεται από την αναγκαία ανεξαρτησία και αμεροληψία μακριά από οποιεσδήποτε τυχόν προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του από οποιοδήποτε πρόσωπο ή φορέα της εξουσίας του.

Ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, Υπεύθυνος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην Υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Ελλάδος, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και η Νομική Σχολή αισθάνονται σήμερα ιδιαίτερη τιμή που υποδέχεται στους κόλπους του και στην εστία του τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να δώσει μια διάλεξη στους φοιτητές δίνοντας την ευκαιρία τόσο στους ίδιους όσο και στο κοινό της πόλης να εξοικειωθούν με τη λειτουργία και την αποστολή του σημαντικού θεσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσωπικότητα του Γενικού Εισαγγελέα και το έργο που ο ίδιος επιτελεί.

Ο κ. Μανιτάκης στο πλαίσιο του δικού του χαιρετισμού είπε πως η παρουσία ενός ανώτατου κρατικού λειτουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός καταξιωμένου δικαστικού λειτουργού, είναι για μας ένα δείγμα του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που δείχνει η Κυπριακή Πολιτεία για το έργο και την αποστολή που αναλαμβάνουμε και οφείλουμε να επιτελέσουμε. Το Τμήμα Νομικής, σημείωσε, γνωρίζει την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη μοναδικότητα της ιστορικής συγκυρίας που περνάει η Κύπρος, η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Ιωάννης Παπαζαχαρίας, στο δικό του χαιρετισμό, απευθυνόμενος στον Γενικό Εισαγγελέα είπε πως ο απλός πολίτης αναμένει απ’ αυτόν ότι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι αλλά θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα καταδικαστούν από αρμόδια δικαστήρια εκείνοι που ευθύνονται για το έγκλημα που έχει επιτελεστεί εις βάρος του κυπριακού λαού.

Πρόσθεσε πως οι νομικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με ψυχραιμία, ενώ για την αποκατάσταση της τάξης και της ευνομίας θα πρέπει – όπως είπε- εκείνοι που ευθύνονται για το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθούν. Επίσης, κάνοντας έναν παραλληλισμό, είπε πως όπως στην αρχαία τραγωδία η Νέμεσις ήταν το φυσικό επακόλουθο και η θεία δίκη που επανέφερε την τάξη έτσι και σε αυτό το πραγματικό δράμα που σήμερα βιώνει η πατρίδα μας θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο ο Γενικός Εισαγγελέας – ως το καταλληλότερο πρόσωπο – το ίδιο να πράξει.

Επίσης ο Πέτρος Αρτέμης τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Πανεπιστημίου Νεάπολις στο χαιρετισμό του ανέφερε πως ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού τόσο εκ των έσω όσο και των έξω λόγω του ρόλου που έχει να διαδραματίσει στην απονομή της δικαιοσύνης.