Κλίμα αβεβαιότητας από τις εκκρεμότητες στη δανειακή σύμβαση, λέει η ΕΔΕΚ

Προβληματισμό για την εκκρεμότητα σε ζητήματα της δανειακής σύμβασης, εκφράζει το Κ.Σ. ΕΔΕΚ .Το γεγονός αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας.

«Πρόκειται για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα παραχωρηθούν από τους δανειστές μας, όπως και το ύψος του επιτοκίου. Οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι γνωστές, αυτό όμως που παραμένει άγνωστο είναι το ποσό που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς μετατοπίσεις στον τελικό διαγνωστικό έλεγχο».

Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι επιβάλλεται η οριστικοποίηση και αποσαφήνιση των δεδομένων, να προχωρήσει η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης των τραπεζών έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δανειοδοτήσεων και επενδύσεων με χαμηλό επιτόκιο και συνεπώς να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, προειδοποιεί για την ανάγκη αποφυγής επαναδιαπραγματεύσεων επί διαπραγματεύσεων, επειδή τα στοιχεία θα είναι ανακριβή ή επειδή δεν θα έχουν αναλυθεί επαρκώς «Μόνο έτσι θα επανέλθει η οικονομική ηρεμία και θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών.

Στρατηγικός στόχος μιας νέας οικονομικής πολιτικής με ένα έκτακτο σχέδιο οικονομικής δράσης θα πρέπει να βγει η Κύπρος από την κρίση και να τεθούν οι βάσεις για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής».

Η ΕΔΕΚ αναφέρεται στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της  ΑΟΖ και άμεσης εκπόνησης ενός σχεδίου που θα αποφέρει σε σύντομο χρόνο έσοδα τα οποία θα επιτρέψουν την έξοδο από το Μηχανισμό στήριξης … «Η έξοδος από το Μηχανισμό στήριξης και η απαλλαγή από τους όρους ενός Μνημονίου που οδηγεί αναπόδραστα στην ύφεση και την ανεργία αλλά και σε καθεστώς ήσσονος κρατικής κυριαρχίας, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».