Κινητικότητα εντός και εκτός Ελλάδας για την τουρκική Navtex

Κινητικότητα εντός και εκτός Ελλάδας για την τουρκική Navtex

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη Navtex που εξέδωσε, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας. Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται μονάδες του στρατού ξηράς και του Π.Ν. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ένοπλες δυνάμεις μετά τη Νavtex που εξέδωσε η Άγκυρα με την οποία δεσμεύει για έρευνες περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και απόλυτη ετοιμότητα, σημειώνοντας πως η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία.

Την ανάγκη να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες και να ενεργούν όλα τα μέρη με αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός ομόλογός του Μαρκ Έσπερ.

Την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη τουρκική προκλητικότητα και ζητά να μην επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δήλωσε, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Οι περιβόητοι «σύμμαχοι» των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: Ert.gr