“Κινητά μνημεία” οι θησαυροί του Τατοϊου

Μία συλλογή αμύθητης ιστορικής, πολιτιστικής και οικονομικής αξίας, με εκατοντάδες αντικείμενα από το κεντρικό ανάκτορο του Τατοϊου, το ιπποστάσιο και τα μαγειρεία, μεταξύ των οποίων το προικοσύμφωνο για το γάμο του Γεώργιου του Α’ με την Όλγα καθώς και ζωγραφικά έργα των Αϊβαζόφσκι, Σόρενσεν και Βολανάκη, χαρακτηρίστηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως κινητά μνημεία.

Σε αυτά περιέχονται επίσης γλυπτά του Κόσσου, σπουδαίο αρχειακό υλικό, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ο κύριος όγκος των αντικειμένων προέρχεται από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο, τα μαγειρεία, το στάβλο, το βουτυροκομείο και το βουστάσιο. Στο κεντρικό ανάκτορο καταγράφηκαν γύρω στα 5.500 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πίνακες αμύθητης αξίας.

Στο φουαγιέ του θεάτρου της έπαυλης εντοπίστηκαν εννέα ενδυματολογικά σύνολα παραδοσιακών φορεσιών και ένα μεμονωμένο σύνολο γυναικείας φορεσιάς, που αποτελείται από 44 τεμάχια. Οι φορεσιές προέρχονται από την Αττική, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κρήτη και τη Θάσο και χρονολογούνται ως επί το πλείστον στον 19ο αιώνα.

Τρία υφασμάτινα αντικείμενα από το ανάκτορο, ένα παρασόλ από δαντέλα μα βάση από καλάμι μπαμπού και λαβή από κόκκαλο, ένα τμήμα από σπερβέρι (κουρτίνα που απομόνωνε το νυφικό κρεβάτι από το υπόλοιπο μέρος του δωματίου ή του σπιτιού) και ένα παραδοσιακό νυφικό σεντόνι σε λινό ύφασμα με ανατολίτικα διακοσμητικά μοτίβα, εκτιμήθηκαν ως  μοναδικά.

Μέσα από το αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκαν στοιχεία επίσης μοναδικά. Στο βιβλίο επισκεπτών υπογραφές, όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του αρχιεπισκόπου Μακάριου και του Γεώργιου Ράλλη, ένα συμβόλαιο γάμου μεταξύ του Γεώργιου Α’ και της Δούκισσας Όλγας Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, έξι φωτογραφικά λευκώματα με εικόνες από την κηδεία του βασιλιά Παύλου, την επίσκεψη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αίγυπτο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νάσερ και από τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1906 στην Αθήνα, καθώς και δύο ντοσιέ με έγγραφα, το ένα από τα οποία αφορά στο Κυπριακό και το δεύτερο στην ίδρυση της «Εθνικής Εταιρείας Διαφωτίσεως».

Τα αντικείμενα του ιπποστασίου και των μαγειρείων, που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 1.701, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο βουστάσιο, όπου είναι αποθηκευμένα.

Τα αντικείμενα που κηρύχθηκαν κινητά μνημεία, θα συντηρηθούν και αφού αξιολογηθούν, θα εκτεθούν στο μουσείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί .