ΚΕ: Η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ δεν επιρρίπτει ευθύνες και το αναμέναμε για πολλούς λόγους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη, δόθηκαν αντίγραφα που ζητήθηκαν από πλευράς κομμάτων, ζητήθηκαν και κάποια άλλα που φυσικά και θα αποσταλούν, θα μελετηθούν από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της ‘Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που εκτιμάται να γίνει στις 8 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς είπε ότι εκείνο που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ανέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσει ή επιχειρεί μέσα από την Έκθεση του να αφήσει ανοικτή την προοπτική συνέχισης αυτής της προσπάθειας που έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Δεν οδήγησε στον τελικό στόχο, αλλά έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά σημαντικότατες εξελίξεις και αφήνει μέσα από την έκθεση του την προοπτική συνέχισης όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στο σύντομο μέλλον».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην έκθεση υπάρχει αναφορά για πλήρη συμφωνία σε κάποια θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μιλά για πλήρη συμφωνία. Ο ΓΓ αναφέρεται τηλεγραφικά στα θέματα των πέντε κεφαλαίων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και δίδει περισσότερη σημασία στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Αναφέρεται στη γνωστή δήλωση της 4ης Ιουνίου ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Μάλιστα προχωρεί και ένα βήμα περισσότερο και για πρώτη φορά σε έκθεση ΓΓ καταγράφεται η θέση ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων – και αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 4 που επικαλέστηκε η Τουρκία για να προχωρήσει στην τουρκική εισβολή του 1974 – ότι δεν είναι βιώσιμο. Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, θεωρούμε ότι αυτοί που επέμειναν στη συνέχιση τέτοιου είδους δικαιωμάτων είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μη κατάληξη σε τελικό αποτέλεσμα. Δεν επιρρίπτει ευθύνες και το αναμέναμε για πολλούς λόγους. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι δεν έχει ρόλο επιδιαιτησίας για να μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από τη διαδικασία το 2004, και δεύτερον γιατί επιθυμεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική συνέχισης αυτής της διαδικασίας που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής».

Ερωτηθείς γιατί δεν μετέβησαν οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντανά, ο Εκπρόσωπος είπε «διότι δεν υπήρχαν τα δεδομένα εκείνα για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Δεν υπήρχε συμφωνία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων λόγω της τουρκικής στάσης ώστε να έρθουν οι Πρωθυπουργοί για να συζητήσουν το θέμα των στρατευμάτων, της παραμονής τους, τον αριθμό, και κατά πόσο θα υπήρχε ρήτρα τερματισμού ή ρήτρα αναθεώρησης».

Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζακ Στρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με το Κυπριακό γνωρίζουν ότι δεν είναι το πρώτο άρθρο του» και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν με ποιους συνεργάζεται ο κ. Στρο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην έκθεση υπάρχει αναφορά στα ΜΟΕ και ερωτηθείς πώς μπορούν να λειτουργήσουν ΜΟΕ υπό τη σκιά προκλητικών ενεργειών από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι παράλληλα με την περίοδο προετοιμασίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρξουν ΜΟΕ που εξυπηρετούν τον στόχο των διαπραγματεύσεων, αλλά και να είναι αμοιβαίως αποδεκτά και όχι να παγιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος ζήτησε τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι τα ΗΕ είναι ενοχλημένα με τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Εμείς προσεγγίζουμε αυτές τις εξελίξεις ως ιδιαίτερα αρνητικές, μας προβληματίζουν, προβληματίζουν και τα ΗΕ και σήμερα ο Πρόεδρος προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την ΕΕ για αυτές τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ υπάρχουν αναφορές για τον ρόλο της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα αναφέρεται ότι η ανάγκη η λύση να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει οδηγήσει στο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, να υπάρξουν πρόοδος και συγκλίσεις, κάτι που δεν ήταν εφικτό σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της επιβολής «δασμών» από το κατοχικό καθεστώς προς τους εγκλωβισμένους για προϊόντα από τις ελεύθερες περιοχές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι σε εξέλιξη, με αφορμή την ενόχληση των ΗΕ για τη συγκεκριμένη ενέργεια, πρωτοβουλία από πλευράς ΗΕ και στη Λευκωσία και στη Νέα Υόρκη, για να μην υιοθετηθεί μια τέτοια ενέργεια. Την ίδια στιγμή αναμένουμε από εκείνες τις ομάδες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που πραγματικά επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού, να αντιδράσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια που στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, να απομακρύνει και την προοπτική λύσης του Κυπριακού και να δημιουργήσει εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς πότε ολοκληρώνεται η περίοδος περισυλλογής, όπως τη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να ολοκληρωθεί όταν η Τουρκία είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο γραπτό κείμενο που υπέβαλε στον ΓΓ εκφράζει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, όταν δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας».