ΚΕ: Ενδεχόμενη αντίδραση του ΠτΔ για επιστολή Γκουτέρες

Την ενδεχόμενη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ως προς την πρόσφατη επιστολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ, την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Τί επιστολή θέλει να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Γουτέρες;

Απάντηση: Αναμένουμε πρώτα να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και να το συζητήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν ορθό να συζητήσουμε από πριν για μια επιστολή που ενδεχομένως να αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Να αναφέρουμε ότι οι αναφορές για επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Είναι επιστολή με ημερομηνία 18 Αυγούστου. Είναι επιστολή του κ. Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα στις 4 Αυγούστου, σε σχέση με τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας για Σχέδια Β’ ή Σχέδια Γ’ από τουρκικής πλευράς, όπως και πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Αναφέρω επίσης ότι στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφραζε και την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, υπενθυμίζοντας τη γνωστή, δημόσια πρόκληση ή πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά. Σε αυτήν λοιπόν την επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε απάντηση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τρία είναι τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν από την απάντηση του κ. Γουτέρες. Το πρώτο, είναι το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις κατά καιρούς εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Θυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 17 Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον για μία εβδομάδα, μέσα στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα υπάρξει σίγουρα και μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όλα αυτά τα θέματα, θα συζητηθούν σίγουρα και στη συγκεκριμένη συνέλευση.

Στην επιστολή του στις 4 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, ανάμεσα σε άλλα, και τη συγκεκριμένη αναφορά: ότι η δική μας πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και ότι υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση της προσπάθειας. Η συνέχιση της προσπάθειας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά. Αναφέρουμε ότι στο Κραν Μοντανά οι θέσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά είχαν ξεφύγει από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ειδικότερα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και στις δηλώσεις όμως που γίνονται από Τουρκοκύπριους ή Τούρκους αξιωματούχους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ερώτηση: Μέχρι τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, θα είναι έτοιμη η έκθεση Άιντα;

Απάντηση: Σίγουρα θα είναι είναι έτοιμη και αναμένουμε να αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου, που αρχίζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών στο επίπεδο των διπλωματικών μας αποστολών. Δεν αναμένεται, τουλάχιστον από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό σε σχέση με το τι έγινε στο Κραν Μοντανά και την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταγράφεται ξεκάθαρα ότι παραμένει στη διάθεση των πλευρών.
Δεν αναμένουμε να επιρριφθεί ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα στις 30 Ιουνίου, στο Κραν Μοντανά. Ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε την παρέμβασή του με αυτή την αναφορά: ότι δεν υπάρχει ρόλος στα Ηνωμένα Έθνη που να επιτρέπει, μέσα από την άσκηση αυτού του ρόλου, να επιρρίψει, στο τέλος της ημέρας, ευθύνες είτε για μη θετικό αποτέλεσμα είτε για οτιδήποτε άλλο.

Ερώτηση: Τί ήταν αυτά τα έγγραφα που αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» και λέει ότι ήταν απόρρητα;

Απάντηση: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι μετά από το Κραν Μοντανά επικοινώνησαν άμεσα ή έμμεσα μαζί του. Η επιστολή του είναι προσωπική και όχι προς δημοσίευση. Σημειώνει αυτά που έχουμε αναφέρει, είτε εμείς είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα γεγονότα στην Ελβετία. Δεν υπάρχει κάτι απόρρητο ή κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα, το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε ερωτήσεις σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά και τους λόγους που δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα και άλλα σχετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένιωσε την ανάγκη να αποστείλει αυτή την επιστολή, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει κάτι που δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζεται τα διάφορα που λέγονται για «βελούδινο» διαζύγιο;

Απάντηση: Δεν έγινε καμιά αναφορά σε «βελούδινο» διαζύγιο. Το δημοσίευμα που είδαμε στον Τύπο γι’ αυτό το θέμα καταρρίπτει από μόνο του μια τέτοια επιλογή μέσα από συγκεκριμένη αναφορά στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν όμως σκέψεις ή συζητήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο ανασκόπησης για το τί έγινε και προβληματισμού για τη μετέπειτα πορεία. Έχουμε ακούσει από τουρκικής πλευράς δηλώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις: συνέχιση της προσπάθειας, ο στόχος της συνεχίζεται βάσει των σχετικών ψηφισμάτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Έχουμε ακούσει και διάφορα για Σχέδια Β’ και Γ’. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο: θέλουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα, στο πλαίσιο των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.»