Κεντρική τράπεζα: Διευκρινίσεις για τη τοποθέτηση του Α.Φιλίππου

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης με τίτλο “Διευκρινήσεις Οδηγιών της ΚΤΚ» αναφορικά με την τοποθέτηση του τέως Προέδρου του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Φιλίππου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Η κατάθεση του κυρίου Φιλίππου περιείχε, μεταξύ άλλων, ουσιώδη και αποκαλυπτικά στοιχεία αναφορικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα και τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας Τράπεζας από θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας σε κατάστημα.

2. Μερίδα των ΜΜΕ αντί να επικεντρωθεί στα πλέον ουσιώδη και σημαντικά που ανέφερε ο κύριος Φιλίππου, επέλεξε να αναφερθεί κατά κύριο λόγο σε δήλωση του ότι το απόγευμα του Σαββάτου 15 Μαρτίου 2013, ενώ βρισκότανε σε σύσκεψη στην ΚΤΚ με άλλους τραπεζίτες για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup στο τραπεζικό σύστημα, άλλος παρευρισκόμενος τραπεζίτης αναφέρθηκε στο μη κλείσιμο του internet banking από τη δική του τράπεζα.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα και η ΚΤΚ δεν διαψεύδει τον κύριο Φιλίππου. Εκείνο που διευκρίνισε η ΚΤΚ στην προηγούμενη ανακοίνωση της ήταν ότι τόσο το περιεχόμενο της εγκυκλίου της ΚΤΚ προς τις τράπεζες όσο και το γεγονός ότι το Σάββατο 15 Μαρτίου 2013 ήταν τραπεζική αργία δεν επέτρεπαν τη νόμιμη και σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανονισμούς οποιασδήποτε εκροής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.