Καυγάς στην τουρκική εθνοσυνέλευση – Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια

Μεγάλος καυγάς ξέσπασε χθες στο βράδυ, στην τουρκική εθνοσυνέλευση λόγω της υπόθεσης Ζαράμπ στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, έπειτα από σχετική ερώτηση που του έγινε, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους 10 χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τη δίκη σκευωρία, όπως τη χαρακτήρισε. Τελικά δύο βουλευτές του ΑΚΡ και του CHP πιάστηκαν στα χέρια και προκλήθηκε ένταση στη Βουλή.

Όταν επανήλθε η ηρεμία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάγματος Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάποιοι έκλεισαν τα μάτια και τον άφησαν να φύγει και να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε προδοσία.

Σύμφωνα με τουρκικά ενημέρωσης, στο παρασκήνιο συζητείται ότι ο Ζαράμπ επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του είχε ζητήσει προστασία από την κυβέρνηση Νταβούτογλου ωστόσο δεν του δόθηκε. Οι ίδιες φήμες λένε ότι δέχτηκε τότε επίσκεψη από άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έκανε συμφωνία μαζί τους να πάει στις ΗΠΑ.

Πάντως η δίκη στις ΗΠΑ είναι το πρώτο θέμα στην Τουρκία, η οποία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, φοβούμενη για το τι άλλο μπορεί να αποκαλύψει ο Ρεζά Ζαράμπ ο οποίος ήταν βαθιά χωμένος στο τουρκικό σύστημα καταφέροντας να πάρει μάλιστα και τουρκική υπηκοότητα, ένα θέμα το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Μέχρι στιγμής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στην αποκάλυψη Ζαράμπ στο αμερικανικό δικαστήριο χθες ότι ότι δωροδόκησε με 50 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Τσάγλαγιαν και με 1,5 εκατομμύρια τον πρώην Υπουργό ΕΕ της Τουρκίας Έγκεμεν Μπαγίς.

Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί ακόμη περισσότερο γιατί η υπόθεση αυτή, πέραν από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία, ενδέχεται να έχει και οικονομικές, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο την ισοτιμία της τουρκικής λίρας η οποία εδώ και μερικές βδομάδες κατρακυλάει συνεχώς.