Κατορθώματα μεγάλων αθλητών (Νάντια Κομανέτσι)

Η Νάντια Κομανέτσι (ρουμ. Nadia Comăneci) είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα.

Σε μία συνέντευξη είχε δηλώσει:

«Όταν έλαβα μέρος στους 10 τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, ήμουν μόλις 14 ήμουν παιδί, και δεν ήξερα πάρα πολλά -. Ήξερα ότι ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες και θα υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός όπως επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θα τους  παρακολουθούσαν, αλλά δεν ήξερα τον αντίκτυπο που επρόκειτο να έχουν για όλη μου τη ζωή”.

“Συνήθως δεν παρακολουθούσα τον πίνακα αποτελεσμάτων, αλλά ο θόρυβος που άκουσα από το κοινό με έκανε να γυρίσω και να δώ την βαθμολογία. Το 1000 που είδα ήταν σοκ τόσο για μένα όσο και για το κοινό που παρακολουθούσε. Κοίταξα την ομάδα μου και ένας μου έδειξε με τα χέρια του δέκα, ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε κανείς να πάρει ,σήμαινε ότι επιτεύχθηκε το τέλειο. Σε ένα σημείο νόμιζα ότι οι κριτές ήταν πολύ καλοί μαζί μου.

Είμαι έκπληκτη με το ότι εκατομμύρια άνθρωποι θυμούνται ακόμα εκείνη τη στιγμή πριν από 29 χρόνια,συνήθως έχουμε την τάση να ξεχνάμε ποιος κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς ο χρόνος περνά γρήγορα, όμως υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι άνθρωποι θα θυμούνται”.

Στην ερώτηση ποιους θεωρεί σπουδαιότερους αθλητές η Κομανέτσι απάντησε:

“Λίγο πολύ ο καθένας έκανε κάτι που δεν είχε γίνει ξαναγίνει ποτέ πριν. Νομίζω ο Mohammad Ali και ο Lance Armstrong είναι οι μεγαλύτεροι θρύλοι στον κόσμο του αθλητισμού.”