Καταλονία: Μακριά απο την αυτοδυναμία ο Μάς

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Καταλονία δεν χαρίζουν την πολυπόθητη πλειοψηφία στον  Άρτουρ Μας, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει σχέδιο δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής απο την Ισπανία.

Αντιθέτως το εθνικιστικό κόμμα του Μας εμφανίζεται με μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με τα τέσσερα αυτονομιστικά κινήματα όπως όλα δείχνουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία.

“Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω και τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια” υποστήριξε ο Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU.

“Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας,στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, .

Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασίασε τις έδρες του φθάνοντας τις 21 έναντι 10 που είχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, με τους σοσιαλιστές να φτάνουν τους 20 βουλευτές από 28 στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται τέταρτο σε δύναμη με 19 έδρες έναντι 18.